Atac cibernetic asupra mai multor site-uri guvernamentale | Dosarul „Energocom”, în care e vizat Igor Dodon, din nou pe masa magistraților

Dodon and his lawyers kuliok case

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Patru distribuitori de servicii media din Republica Moldova au fost amendați cu 160 de mii de lei de Consiliul Audiovizualului (CA) pentru retransmiterea postului TV „Soiuz” din Federația Rusă, care este interzis prin legislație, scrie newsmaker.md. Potrivit unui comunicat emis de CA, cei patru distribuitori nu au asigurat protejarea spațiului audiovizual național şi securitatea informațională. Serviciul de televiziune retransmis a difuzat slujbe religioase oficiate pentru militarii ruși „în speranța că aceștia vor învinge în războiul din Ucraina” și a difuzat știri cu mesaje de susținere a soldaților ruși.
  • Jurnaliștii de la newsmaker.md mai scriu că în seara zilei de 25 septembrie, au apărut informații conform cărora mai mulți hackeri ar fi atacat site-urile unor agenții guvernamentale din domeniul energetic, precum și site-urile unor instituții media. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a confirmat public informația, precizând că nu a fost vorba de un atac cibernetic asupra infrastructurii energetice a țării.
  • Procuratura Anticorupție (PA) a solicitat judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, suspendarea provizorie a licenței pentru exercitarea profesiei de avocat eliberată avocatului Igor Hlopețchi. Informațiile au fost făcute publice de Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) luni, 25 septembrie, transmite Ziarul de Gardă. Anterior, avocatul a cerut anularea deciziei de numire a lui Vasile Plevan în funcția de adjunct interimar al PA. UAM a calificat solicitarea PA drept imixtiune ilegală în exercitarea activității de avocat,
  • Judecătoria Chișinău a reluat, pe 25 septembrie, examinarea dosarului „Energocom”, în care este pus sub învinuire ex-președintele Igor Dodon, potrivit tv8.md. În cadrul acestui dosar penal, Igor Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008, a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de două miliarde kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009. S-ar fi întâmplat contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.
  • Republica Moldova va avea posibilitatea să atragă fonduri și investiții europene în domeniul ocupării forței de muncă, al protecției sociabile echitabile și al forței de muncă rezistentă și calificată. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor asupra Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” a Fondului Social European Plus, transmite jurnal.md.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes sporit din partea internauților s-a bucurat postarea jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, care au scris că stiloul folosit de președinta R. Moldova, Maia Sandu, pentru a semna cererea oficială de aderare a țării la Uniunea Europeană, a fost vândut la o licitație caritabilă.
  • Pe Instagram este populară știrea jurnaliștilor de la tv8.md, care au transmis că peste 50 de mașini retro au fost expuse la Castel Mimi de la Bulboaca. Vehiculele valorează mai mult de un milion de euro.