Atac cibernetic, detectat în preajma summit-ului CPE de la Bulboaca | Sistemul de spionaj de pe acoperișul Ambasadei ruse de la Chișinău 

Moldova-Russian Embassy in the Republic of Moldova-Chișinau 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Un atac cibernetic masiv asupra sistemului guvernamental de comunicații a fost detectat cu zece zile înainte de summit-ul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, care s-a desfășurat pe 1 iunie curent, transmite Jurnal TV. Atacul ar fi fost orchestrat de o grupare de criminalitate cibernetică finanțată și coordonată de Serviciul de Informații Externe al Rusiei, susțin sursele postului de televiziune. Unul dintre experții abordați de jurnaliști a declarat că atacul ar fi avut loc prin penetrarea rețelelor WI-FI. În materialul publicat de Jurnal TV se spune că ținta principală a fost Ministerul de Externe, de pe contul instituției fiind sustrase documente, convorbiri și informații ce vizau planurile Chișinăului pentru summit. Potrivit reporterilor, a fost spartă și toată poșta electronică a demnitarilor din Guvern și Președinție. Jurnaliștii spun că au solicitat reacții de la instituțiile vizate, dar nu au primit niciun răspuns. Pe acest caz a fost pornit un proces penal, spun autorii reportajului, făcând trimitere la sursele proprii.
  • Tot Jurnal TV a difuzat o investigație, realizată în colaborare cu jurnaliștii de la The Insider, în care se spune că Ambasada F. Ruse de la Chișinău este dotată cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, cum ar fi conversații de pe telefonul mobil sau date WI-FI. Jurnaliștii au numărat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, Belgia, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Sistemele de antene sunt controlate de două structuri rusești, Direcția Principală de Informații (GRU) și Serviciul de Informații Externe (SVR). Spionii în grija cărora sunt aceste utilaje au acte de diplomat, scrie sursa citată. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții abordați de jurnaliști. Ambasada F. Ruse nu a venit cu o reacție, deși jurnaliștii au transmis o solicitare în acest sens.
  • Andrei Duminică (Serbul), bărbatul pe care așa-zisele autorități de la Tiraspol îl învinuiesc de omorul lui Oleg Horjan, susține că nu are nicio tangență cu această crimă și că nu se afla în țară în ziua, în care opozantul a fost omorât. Jurnaliștii de la newsmaker.md spun că au intrat în posesia unui video, în care Andrei Duminică își arată pașaportul biometric cu ștampilele de intrare în România, pe 18 mai, și intrarea în zona Schengen printr-un punct de control din Ungaria, pe 19 mai 2023. Pe aceeași pagină și pe următoarele pagini nu ar exista date despre faptul că acesta ar fi părăsit spațiul Schengen.
  • TV8 transmite că omorul activistului civic din stânga Nistrului, Oleg Horjan, va fi subiect de discuții în cadrul ședinței Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare. Făcând trimetere la reprezentanții legislativului de la Chișinău, jurnaliștii spun că discuțiile vor avea loc cu ușile închise. Anterior, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a anunțat că în cadrul audierilor vor fi invitați reprezentanții instituțiilor de resort, pentru a examina toate circumstanțele cauzei și măsurile întreprinse de autoritățile R. Moldova.
  • Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va iniția consultări urgente cu agricultorii din toate raioanele, pentru a decide care vor fi următoarele acțiuni întreprinse de organizație, în condițiile în care, potrivit asociației, autoritățile refuză să discute problema introducerii moratoriului la achitarea datoriilor fermierilor micro, mici și mijlocii, transmite newsmaker.md. Fermierii spun că amânarea plății îi poate salva de insolvență, în condițiile în care sunt presați de creditori să întoarcă împrumuturile, iar profiturile înregistrate sunt neînsemnate, din cauza prețuri mici la cerealele cultivate.
  • Adunarea Populară a Găgăuziei cere Partidului Acțiune și Solidaritate să retragă proiectul de lege care ar putea lipsi bugetul regiunii de sute de milioane de lei. Este vorba de inițiativa deputatului Radu Marian, care prevede obligarea autonomiei să restituie impozitele și TVA din bugetul propriu, nu cel național, cum se întâmplă în prezent. Deputații locali au mai anunțat că vor sesiza organizațiile internaționale și ambasadele de la Chișinău în situația creată, „care poate perturba dialogul și încrederea dintre Chișinău și Comrat”, scriu jurnaliștii de la agora.md.
  • Pe 24 iulie a început perioada de admitere în majoritatea universităților din Republica Moldova. Instituțiile propun candidaților la studii 8.704 locuri bugetare, pentru studii de licență, master, rezidențiat și secundariat clinic. Locurile sunt repartizate în funcție de necesitățile pieței forței de muncă și de propunerile ministerelor și instituțiilor de învățământ superior, transmite diez.md. Procesul de admitere ar urma să dureze până pe 7 august.
  • Jurnaliștii de la agenția IPN scriu că alegătorii care-și vor stabili domiciliul sau reședința într-o altă circumscripție mai târziu de data de 5 august nu vor putea vota în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. La fel, aceste persoane nu vor putea vota nici în localitatea unde anterior au avut domiciliul. Potrivit noilor prevederi din Codul Electoral, termenul pentru înregistrarea domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de trei luni până la data primului tur de scrutin.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una dintre cele mai populare postări este a jurnaliștilor de la ProTV Chișinău. Este vorba despre un reportaj în care se relatează că zeci de persoane au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a susține medicul, filmat în timp ce-i reproșa unei paciente că i-a răspuns în limba rusă.
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit postarea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că celebra cântăreață și actriță Selena Gomez a împlinit 31 de ani. La petrecerea dedicată aniversării sale, artista s-a distrat alături de vedete internaționale, precum: Christina Aguilera, Paris Hilton, Tiffany Haddish, Pia Mia, Sabrina Claudio, Benny Blanco, YG, Tyga și alții.