Your browser doesn’t support HTML5
Pe 6 ianuarie se împlinește un an de atacul asupra clădirii Congresului american. iar un recent sondaj de opinie realizat de Washington Post și Universitatea statului Maryland a dat la iveală că unul din trei americani susține că violențe împotriva statului pot fi justificate.
Pe 6 ianuarie 2021 o mulțime de susținători ai fostului președinte Donald Trump a vrut să împiedice certificarea rezultatelor scrutinului pe care Trump îl pierduse.
Acest procent este cel mai mare înregistrat la întrebarea respectivă în ultimele două decenii și oferă o imagine îngrijorătoare cu privire la gradul de polarizare politică la care s-a ajuns. Majoritatea adulților din Statele Unite susține că violența nu este niciodată justificată, dar acel procent – 62% - este cel mai redus, la scara istoriei recente.
De exemplu în 1990, 90% dintre cei intervievați erau de această părere.
Noul sondaj arată că 40% dintre republicani, 41% dintre independenți și 23% dintre democrați cred că violența poate fi acceptabilă.
6 ianuarie 2021 – cum s-a schimbat mentalitatea americanilor
A crescut procentul celor care spun acum că poate fi justificat un atac împotriva statului: 34% cred că violența poate fi utilizată în anumite circumstanțe (sondaj Washington Post). 40% dintre republicani, 41% dintre independenți și 23% dintre democrați spun că violența este uneori justificată.
Un nou sondaj CBS/YouGov arată că 68% dintre respondenți văd atacurile din 6 ianuarie 2021 ca „o expresie a potențialului în creștere de violență motivată politic, nu un incident izolat”.
Ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021? Dintre democrați, 85% califică atacul drept o „insurecție” în care oamenii au „încercat să răstoarne guvernul”.
Dintre republicani, doar 21% văd atacul drept insurecție, și numai 18% cred că era îndreptat împotriva guvernului.
56% din republicani cred că atacul a avut loc în numele „libertății” și a fost un act de „patriotism” (47 la sută).
Cine este responsabil? 59% dintre alegători au spus că Donald Trump este „oarecum” sau „foarte” responsabil. Tot 59% pun vina pe media și 66% pe rețelele sociale.
Cine a luat Congresul cu asalt? 62% i-au identificat corect pe atacatori drept susținători ai președintelui DonaldTrump, în timp ce 14% i-au identificat drept oponenți ai lui Trump. Aproape 24%, au spus că nu știu.
Cine a câștigat alegerile din 2020? Potrivit unui nou sondaj ABC/Ipsos, 65% dintre americani cred că victoria președintelui Joe Biden a fost legitimă. Dintre republicani, 71% cred încă în afirmațiile false ale fostului președinte Donald Trump că el este câștigătorul de drept.
Patruzeci la sută dintre albii americani susțin că violența poate fi justificată, in timp ce procentul la negrii americani este de 18%. Procentul adulților care susțin că violența se poate justifica a fost de 23% în 2015 și 16% în 2010.
Motivațiile pentru care oameni cred asta variază de la restricții exagerate cu privire la protecția împotriva virusului, pânâ la discriminări împotriva minorităților sau oprimarea unor categorii de americani.
Răspunsuri adăugate de cei care au completat chestionarul includ ca posibile motive„autocrația”, „tirania”, „corupția” și „pierderea libertăților”, firește toți acești termeni putând însemna lucruri diferite pentru persoane diferite.
Un sondaj separat al televiziunii CBS arată că 68% dintre cei care au răspuns cred că evenimentele de la 6 ianuarie 2021 reprezintă un indiciu cu privire la creșterea violenței politice și nu doar un incident izolat.
Dintre participanții la sondaj, 66% cred că democrația americană este amenințată, iar 62% anticipează că cei care pierd alegerile prezidențiale din 2024 vor recurge la violență. Circa o pătrime dintre cei care au răspuns au arătat că violența poate fi justificată, depinzând de circumstanțe, în legătură cu chestiuni cum ar fi drepturile civile, portul de armă, dreptul la avort și politicile cu privire la forța de muncă.