Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sîniehubov, a declarat pe Telegram că bombardamentul a avut loc în jurul orei locale 13:35, incendiind mai multe mașini și pulverizând ferestrele caselor din zonă.
Sîniehubov a precizat că 43 de persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete. Ministerul ucrainean de Interne a precizat că numărul răniților a fost de 41, inclusiv 12 copii răniți. Printre cei răniți se numără și un băiat de 10 luni și altul de un an, a precizat Sîniehubov.
Ministerul de Interne a precizat că băiatul de 10 luni a fost internat în unitatea de terapie intensivă, iar starea lui s-a stabilizat. Ceilalți copii au suferit răni minore provocate de schije, vânătăi și zgârieturi și toți au fost tratați medical, a precizat ministerul.
Atacul a lovit o parcare din fața unui bloc din orașul Pervomaiski, care este relativ departe de actualele puncte fierbinți din regiunea Donbas.
Opt clădiri înalte și opt mașini au fost avariate în urma atacului cu rachete, a precizat Ministerul de Interne.
Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenskiy, a comentat, de asemenea, atacul, spunând că rușii au tras „un obuz cu explozibil puternic”. Atât Sîniehubov, cât și Iermak au postat pe Telegram fotografii cu ceea ce, spun ei, arată o parte din distrugerile provocate de atac, inclusiv imagini cu mașini arse care zac pe lateral sau răsturnate, aparent din cauza impactului.
În altă parte în Ucraina, generalul Oleksandr Tarnavski, șeful comandamentului de sud al Ucrainei, a declarat că trupele ucrainene au eliminat inamicul din mai multe poziții. „Forțele de apărare avansează în direcția sudică”, a declarat Tarnavskiy pe Telegram. „Unitățile de trupe de rachete și artilerie au efectuat 1283 de misiuni de foc în timpul zilei”. El a precizat că luptele au eliminat trei companii de trupe rusești - ucise sau rănite - și echipamente, inclusiv două tancuri și rachete antiaeriene.
Afirmațiile nu au putut fi verificate din surse independente.
Statul Major General al armatei ucrainene a raportat, în dimineața zilei de 4 iulie, lupte grele în zonele Bahmut, Liman, Avdiivka și Mariinka din Donețk. Capii armatei ucrainene spun că au avut loc în total 40 de confruntări de luptă în ultimele 24 de ore. De asemenea, s-au înregistrat lupte grele pe axele Berdiansk și Melitopol, unde forțele ucrainene avansează, a declarat conducerea militară ucraineană.
Armata ucraineană a mai spus că forțele rusești au efectuat în cursul zilei de 3 iulie 56 de atacuri aeriene și 77 de atacuri cu sisteme de rachete, adăugând că atacurile au ucis și rănit un număr nespecificat de civili.
Informațiile au fost furnizate în contextul în care Rusia a acuzat Ucraina că a lansat un atac cu drone asupra Moscovei și a zonelor înconjurătoare, care a dus la restricționarea temporară a aterizărilor și decolărilor pe aeroportul Vnukovo din capitală.
Atac cu drone la Moscova?
Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins un atac lansat de cinci drone ucrainene la Moscova și într-o regiune din apropiere. Apărarea aeriană a distrus patru dintre drone, iar a cincea a fost interceptată și a căzut, a precizat ministerul într-o declarație. Nu s-au înregistrat victime sau pagube în urma „atacului terorist”, după cum se spune în comunicatul ministerului.
Atacul este cel mai recent dintr-o serie de atacuri recente cu drone, inclusiv unul asupra Kremlinului în luna mai și altele asupra orașelor rusești din apropierea graniței cu Ucraina.
Ministerul rus de Externe a declarat că astfel de atacuri nu ar fi fost posibile fără ajutorul oferit Kievului de către Statele Unite și aliații din NATO.
Purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații din Ucraina (HUR), Andri Iusov, a comentat atacul cu drone asupra Moscovei. „Când e vorba despre Moscova, în mod tradițional nu comentăm. Dar se întâmplă. Dacă brigada a 45-a a forțelor speciale rusești este angajată în sabotaje în spatele Ucrainei, atunci înseamnă că ceva poate zbura spre Moscova", a declarat el la televiziunea națională.
Atacul cu drone a fost prima agresiune cunoscută asupra capitalei ruse de la o revoltă eșuată lansată în urmă cu 11 zile de șeful mercenarilor Evgheni Prigojin. Acesta a postat un mesaj audio pe Telegram la 3 iulie în care își exprima recunoștința față de cei care l-au susținut pe el și grupul său în scurta lor revoltă.
Prigojin a declarat că a ordonat grupului său să își oprească înaintarea pentru a preveni un război civil. El și sute de luptători înarmați ai săi din Wagner au condus o scurtă revoltă pe 24 iunie, care a capturat orașul Rostov pe Don, din sudul Rusiei, și a amenințat că va organiza un marș împotriva Moscovei.
Criza a fost dezamorsată după ce Prigojin a acceptat un acord care îi permitea să plece în exil în Belarus și să le ofere oamenilor săi posibilitatea de a alege între a i se alătura acolo sau a se integra în armata rusă.