Șefa statului a spus că planul receptat de serviciile secrete ucrainene și transmis Chișinăului ar presupune atacuri asupra edificiilor de stat cu luări de ostatici, care ar urma să fie mascate sub acțiuni de protest ale opoziției.
În acțiunile violente ar urma să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării. Ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, Serbiei și Muntenegru.
Maia Sandu afirmă că Moscova ar miza pe sprijinul unor forțe din interiorul R. Moldova, cum ar fi Partidul Șor, veterani ai structurilor de forță și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.
Potrivit ei, Rusia își dorește astfel să schimbe „puterea legitimă de la Chișinău pe una nelegitimă”, să oprească integrarea europeană a țării și să folosească R. Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
### Vezi și... ### Cum ar fi încercat Rusia să influențeze alegerile din Moldova și să-i deturneze parcursul european„Tentative de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivele, grație acțiunii prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să ducă la acțiuni violente”, a explicat președinta.
Maia Sandu cere Parlamentului să adopte în scurt timp proiectele de legi menite să fortifice rolul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în prevenirea și contracararea amenințărilor interne și externe la adresa securității Republicii Moldova.
Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs rostit la Bruxelles, a anunțat că țara sa a receptat un plan al Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova și că ar fi transmis aceste informații președintei Maia Sandu. SIS a confirmat că în R. Moldova există acțiuni prin care se urmărește subminarea statului.
„R. Moldova intră într-o nouă etapă, o etapă a securității”, a spus vineri, 10 februarie, premierul demisionar Natalia Gavrilița. La anunțarea premierului desemnat, Dorin Recean, președinta Maia Sandu a subliniat nevoia de a consolida securitatea statului.
### Vezi și... ### Zelenski vorbește de un plan rusesc de distrugere a democrației în R. Moldova