Incidente cibernetice în ziua alegerilor locale | Comisia Europeană va prezenta Pachetul de Extindere

Moldova, Local Elections 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • În ziua alegerilor locale generale, dar mai ales după închiderea secțiilor de votare, au fost înregistrate incidente de securitate cibernetică și mai multe tentative de indisponibilizare a infrastructurii de tehnologie a informației a Comisie Electorale Centrale (CEC), a anunțat luni, 6 noiembrie, președinta CEC Angelica Caraman. Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, Caraman a venit cu precizări după ce în spațiul public au apărut mai multe comentarii despre imposibilitatea accesării paginii web a CEC, dar și perioade extinse în care informațiile privind rezultatele nu erau actualizate.
  • Comisia Europeană va prezenta săptămâna aceasta Pachetul de Extindere pentru 2023 în care va evalua dacă Republica Moldova este pregătită de începerea negocierilor de aderare, scrie jurnal.md. Un anunț în acest sens a fost făcut de europarlamentarul român Siegfried Mureșan. „Noi, Parlamentul European, suntem uniți în a susține începerea negocierilor de aderare până la finalul anului. Moldova este pregătită, Europa este pregătită”, menționează europarlamentarul.
  • Incidentul de duminică seară, 5 noiembrie, când un cetățean al Azerbaijanului a fugit de pe teritoriul Aeroportului, evitând controalele la frontieră, s-ar putea solda cu cel puțin o demisie, spune premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. „Acest lucru s-a întâmplat pentru că au întârziat acele măsuri de securitate și respectiv foarte curând va urma o demisie. Despre asta vom vorbi în zilele următoare”, a declarat Dorin Recean pentru TV8.
  • Războiul din țara vecină a privat sute de mii de copii de accesul la educație, un drept care pune bazele viitorului lor. Desfășurând lecții online după programul din Ucraina și asistând la cele predate în instituțiile din Moldova, în ultimii doi ani, învățarea materiilor școlare a fost o sarcină deloc ușoară pentru ei. Începând cu acest an, copiii refugiați în țara noastră au dreptul să participe la lecții, să susțină examene și să obțină acte de absolvire a studiilor, la fel ca ceilalți elevi din Moldova, scrie newsmaker.md. Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în grădinițe, gimnazii și licee au fost înmatriculați peste 2.000 de copii ucraineni.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook s-a bucurat de atenția internauților reportajul jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, despre cum au votat orheienii la alegerile locale din 5 noiembrie.
  • Pe Instagram este populară postarea jurnaliștilor de la TV8, despre faptul că candidatul Partidului Politic Mișcarea Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală.