Atacuri rusești asupra regiunii Herson: O ambulanță a fost lovită de o dronă

Ucraina și Rusia continuă să lanseze drone una împotriva celeilalte într-un ritm torid. (foto de arhivă)

Forțele ruse au țintit mai mult de o duzină de așezări în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat un oficial, iar o dronă rusească a lovit o ambulanță, rănind șoferul acesteia.

Forțele ruse au lansat cel puțin o rachetă de croazieră și alte 11 drone în alte patru regiuni ale țării. Forțele aeriene ucrainene afirmă că toate proiectilele au fost doborâte.

În dimineața zilei de 27 iulie, Ucraina a lansat aproape 20 de drone asupra unor ținte din regiunile de frontieră ale Rusiei, iar autoritățile ruse au declarat că au doborât cel puțin 14 dintre acestea.

Cel puțin două persoane au fost rănite, au spus oficialii ruși, când o dronă elicopter ucraineană a aruncat un dispozitiv exploziv asupra lor în regiunea Kursk.

Schimbul de atacuri cu drone și lovituri aeriene a avut loc în contextul în care forțele ucrainene se luptă să oprească avansurile constante ale trupelor ruse în mai multe locații de-a lungul frontului de 1.100 de kilometri.

Comandanții ucraineni afirmă că situația la est de orașul Pokrovsk din regiunea Donețk este critică, la fel ca în orașul Ciasiv Iar, la nord, unde trupele ruse au avansat până la un canal de apă care separă districtul estic de orașul principal.

Într-un interviu publicat în The Guardian, comandantul-șef al Ucrainei, colonel general Oleksandr Sirski, a declarat că situația de pe câmpul de luptă este „foarte dificilă.”

„Agresorul rus atacă pozițiile noastre în multe direcții,” a spus el.

„Inamicul are un avantaj semnificativ în forță și resurse,” a fost citat el. „Prin urmare, pentru noi, problema aprovizionării, problema calității, este cu adevărat pe primul plan.”

Opt persoane au fost rănite în urma atacurilor rusești asupra a 17 așezări din regiunea Herson, a declarat șeful administrației militare, Oleksandr Prokudin.

În orașul Berislav, de pe malul vestic al râului Dnipro, o dronă rusă a lovit o ambulanță, rănind șoferul acesteia, a spus el. Nu era clar dacă ambulanța transporta pe cineva în acel moment.

Trupele ruse, care s-au retras de pe partea vestică a râului Dnipro la sfârșitul anului 2022, au continuat să bombardeze și să hărțuiască așezările ucrainene de pe malurile opuse.

În regiunea Riazan din Rusia, canalele locale de Telegram au raportat că un depozit de petrol și un aerodrom ar fi putut fi atacate. Nu a fost primită nicio confirmare oficială.

Cu invazia rusă aflându-se acum în a 28-a lună, numărul victimelor de ambele părți continuă să crească.

Ucraina nu a publicat date despre morți sau răniți, deși președintele Volodimir Zelenski a declarat în februarie că cel puțin 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși, o cifră considerată a fi o subestimare semnificativă.

Oficialii occidentali, între timp, estimează că victimele Rusiei – morți sau răniți – depășesc 500.000. Ultimul bilanț realizat de Serviciul Rus al BBC și Mediazona, bazat pe surse deschise precum obituarele publicate, a constatat că cel puțin 61.000 de soldați ruși au fost uciși din februarie 2022.

Ultima cifră oficială publicată de Ministerul rus al Apărării, în septembrie 2022, a indicat un număr de 5.937 de morți.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te