Au avut loc noi violențe în pofida armistițiului între gruparea militantă islamică Hamas și Israel

Imagine generică

După intrarea în vigoare a unui armistrițiu între gruparea militanta islamică Hamas și Israel, după 11 zile de ciocniri violente soldate cu peste 200 de morți – majoritatea palestinieni, astăzi au avut loc violențe reînnoite.

Au fost înregistrate noi ciocniri în timp ce zeci de mii de palestinieni participau la rugăciunile săptămânale la complexul Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, un loc sfânt venerat și de evrei și de musulmani. „Sute de oameni au aruncat cu pietre și bombe artizanale împotriva ofițerilor de poliție de la fața locului, care au ripostat dispersând manifestanții”, a declarat purtatorul de cuvânt al poliției israeliene.

Poliția a tras gloanțe de cauciuc și a folosit grenade cu gaze lacrimogene potrivit unui reporter AFP. Președintele american Joe Biden a salutat încetarea focului mediată de egipteni, spunând că este rezultatul unor discuții intensive, la nivel înalt, între Statele Unite, Egipt, Autoritatea Palestiniană și alte țări din Orientul Mijlociu „cu scopul de a evita tipul de conflict prelungit”.

Vorbind cu puțin înainte de intrarea în vigoare a încetării focului, președintele Biden a creditat guvernul egiptean că a jucat un rol crucial în intermedierea acordului și a spus că diplomația americană a făcut eforturi „oră cu oră” pentru a opri ostilitățile. Biden a spus că a vorbit de șase ori cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și a vorbit și cu președintele Autorității Palestiniene Mahmud Abbas.