Au fost otrăviți unii activiști și jurnaliști ruși refugiați în străinătate?

Din toamna trecută, mai mulți jurnaliști ruși care au fugit din țară au fost probabil otrăviți. Acest lucru se afirmă în ancheta făcută de The Insider.

Conform informațiilor descoperite de experții publicației, corespondenta Novaia Gazeta și Meduza Elena Kostiucenko a fost otrăvită în octombrie anul trecut, jurnalista Irina Babloian de la Eho Moskvi a fost otrăvită la Tbilisi o săptămână mai târziu, iar în mai 2023, la Praga, președinta fundației „Rusia Liberă” Natalia Arno a prezentat simptome de otrăvire.

The Insider notează că, de obicei, nu publică astfel de investigații până când nu sunt identificați cei implicați în crime, dar în acest caz, cu acordul victimelor, publicația a decis să vorbească despre cele întâmplate pentru a-i avertiza pe cei care au părăsit Rusia.

Otrăvirea în Germania a Elenei Kostiucenko

Elena Kostiucenko se afla pe teritoriul Ucrainei, la scurt timp după începerea războiului. Jurnalista a publicat mai multe reportaje. Într-un articol despre Herson, ea a scris că soldații ruși au răpit și torturat oameni.

La sfârșitul lunii martie, Kostiucenko se afla la Zaporojie și plănuia să meargă la Mariupol, pe atunci încă sub control ucrainean. Potrivit jurnalistei, un coleg a sunat-o pe neașteptate și a spus că oameni care știau bine despre călătoria la Mariupol au contactat-o și au avertizat-o că „kadîroviții au ordin s-o găsească și s-o omoare pe Kostiucenko”.

La scurt timp după ce a fost avertizată de colegul ei, o sursă din serviciile secrete ucrainene a contactat-o pe Kostiucenko pentru a-i spune că, potrivit informațiilor sale, agenții secreți ruși vor s-o asasineze.

Kostiucenko a reușit să părăsească Zaporojie și să plece în Germania. Ea s-a stabilit la Berlin, a început să lucreze la Meduza și a vrut să obțină o viză ucraineană pentru alte călătorii. La Ambasada Kievului din Berlin, Kostiucenko nu a reușit să se înscrie pentru depunerea documentelor, însă a reușit s-o facă la consulatul din München.

Pe 17 octombrie, Kostiucenko s-a dus la Munchen cu trenul de noapte, a doua zi și-a întâlnit prietena acolo. La întoarcere, Kostiucenko avea o durere cumplită de cap. La Berlin, a ajuns cu greu la apartamentul ei, a simțit că i se topesc picioarele, nu mai putea respira. Kostiucenko credea că de vină era COVID-19, boală de care suferise cu trei săptămâni în urmă.

A doua zi dimineața a simțit o durere puternică în stomac. Suferea de amețeli, greață, anxietate intensă și insomnie.

Jurnalista s-a dus la spital doar zece zile mai târziu. Testele, printre altele, au relevat o creștere a enzimelor hepatice. Medicii au recomandat să fie testată pentru toxine la clinica Charite, unde liderul opoziției Alexei Navalnîi a fost tratat acum doi ani după ce a fost otrăvit cu o substanță din clasa Noviciok.

Kostiucenko s-a dus la poliție care a declanșat o anchetă, recunoscând că ar fi aproape imposibil să se găsească urme de toxine la atâta timp după o probabilă otrăvire. Cazul a fost închis pe 2 mai, dar a fost redeschis în iulie pentru cercetări suplimentare.

Medicii intervievați de The Insider afirmă că simptomele descrise de Kostiucenko sunt similare cu otrăvirea cu o substanță introdusă în organism prin ingerare.

Otrăvirea Irinei Babloian la Tbilisi

În octombrie anul trecut, jurnalista de la Eho Moskvi Irina Babloyan s-a mutat în Georgia. În seara zilei de 25 octombrie, s-a simțit rău, apoi slăbită și amețită. O zi mai târziu, palmele ei i s-au învinețit.

Pe 27 octombrie, Babloian a plecat la Erevan. În hotel, o durea stomacul, avea senzații de greață, suferea de insomnie, iar în gură simțea un gust metalic. Simptomele au dispărut după două zile, dar jurnalista încă mai semne roșii pe piele.

Câteva luni mai târziu, jurnalista s-a mutat la Berlin și a dat probe de sânge pentru analize toxicologice la Charité. Medicii i-au spus ulterior că probele de sânge s-au pierdut. Babloian a fost întrebată referitor la circumstanțele posibilei otrăviri de către poliție.

Medicii intervievați de The Insider spun că Babloian ar fi putut fi otrăvită cu aceeași substanță sau cu o substanță similară care a fost probabil folosită împotriva lui Kostiucenko.

Otrăvirea Nataliei Arno la Prag

Șefa Fundației „Rusia Liberă”, Natalia Arno, a participat la un eveniment privat la Praga la începutul lunii mai. După ce s-a întors la hotel, Arno a văzut ușa camerei ei deschisă. Camera, după spusele Nataliei Arno, mirosea a parfum.

Mai târziu, Arno s-a trezit cu o durere în gură. Apoi senzațiile dureroase au început să se răspândească în tot corpul, iar în gură a simțit un gust mineral.

În aceeași zi, Arno s-a revenit acasă la Washington și a consultat un medic. Rezultatele studiului de toxicologie nu sunt încă gata, dar medicii au spus că Arno, după toate probabilitățile, a fost otrăvită cu o substanță neurotoxică. Experții Insider spun că simptomele descrise pot indica otrăvire cu agenți neuroparalizanți, inclusiv cei din clasa Noviciok.

Cazul Arno este investigat de anchetatori din SUA.