Au început lucrările la linia electrică Vulcănești-Chișinău | Șor se întâlnește la Moscova cu socialiștii Albu, Țârdea și Dodon?

Construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transportare a energiei electrice Vulcănești-Chișinău

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnal.md a publicat o știre pe surse că Ilan Șor și socialiștii Adrian Albu și Bogdan Țârdea se vor afla în aceste zile la Moscova. Șor s-ar fi întâlnit cu miliardarului rus Roman Abramovici la Istanbul, de unde au zburat spre capitala Federației Ruse. Potrivti jurnal.md, și Igor Dodon urmează să zboare la Moscova.
  • Ancheta „Moldova europeană, ignorând legea achizițiilor publice”, publicată de redacția Cu Sens, descrie cum au fost cheltuiți banii pentru organizarea Adunării „Moldova Europeană” de pe 21 mai și a Summitului Comunității Politice Europene de pe 1 iunie. Plățile au fost făcute prin negocieri directe, „asta înseamnă că autoritățile au ales după bunul plac căror agenți economici să le atribuie contractele, pe alocuri fără să organizeze măcar un concurs de oferte la care să fie propuse prețuri avantajoase”, scriu autorii anchetei.
  • Ziarulnational.md scrie că au început lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău, unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din ultimii 30 de ani. Proiectul va interconecta R. Moldova la sistemul energetic european și este important pentru asigurarea securității energetice a țării.
  • Fondator și Prorector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, preotul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, aderând la Mitropolia Basarabiei, scrie Ziarul de Gardă. Fiind originar din Ucraina, dar și român din Cernăuți, preotul Vetcislav a declarat pentru TV8 că „nu mai poate rămâne alături de biserica rusă”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, NewsMaker.md scrie că după închiderea mai multor posturi TV afiliate lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, telespectatorii din R. Moldova au început să urmărească mai mult posturile de televiziune din străinătate. A crescut și audiența unor posturi TV locale.
  • Pe Instagram, pubicația online Agora citează o investigație Recorder, care a comparat costurile de călătorie ale mai multor președinți din Europa, prezenți la încoronarea Regelui Charles al III-lea, din perioada 4-6 mai. Maia Sandu ar fi fost printre președinții care au cheltuit cel mai puțin pentru biletele de avion. Recorder a realizat investigația în condițiile în care administrația prezidențială română nu publică cheltuielile pentru călătoriile președintelui de la Cotroceni.