Au început pretestările pentru elevii de gimnaziu și liceu

Elevi ai claselor a XI-a și a XII-a participă la instruiri pentru a participa la programul „Matematica de la egal la egal”, 4 martie 2025, Universitatea Alecu Russo din Bălți

Elevi ai claselor a XI-a și a XII-a participă la instruiri pentru a participa la programul „Matematica de la egal la egal”, 4 martie 2025, Universitatea Alecu Russo din Bălți

Pe 24 martie au început pretestările pentru circa 29.000 de elevi de gimnaziu și 19.000 de elevi de liceu din R. Moldova. Testările vor dura până pe 4 aprilie, iar elevii vor avea posibilitatea să rezolve teste similare cu cele de la examenele de absolvire a treptei gimnaziale și liceale.

Pretestările organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) au scopul de a determina gradul de pregătire a elevilor pentru examene și nu sunt apreciate cu note.

„Elevii claselor absolvente se pot pregăti pentru examene, inclusiv în baza testelor care au fost rezolvate de foștii absolvenți. Atât programele de examen, cât și testele aplicate pe parcursul anilor 2010 – 2025, sunt publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și pot fi accesate de către toate persoanele interesate”, a spus Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Ivanov a mai spus Europei Libere că absolvenții de gimnaziu vor susține pretestările doar la limba română, istorie și limba de instruire, întrucât testarea la matematică au susținut-o pe 27 februarie. Autoritățile din educație încă nu au publicat rezultatele testării.

„Rezultatele sunt analizate, trebuie să le vadă și domnul ministrul, mâine, poimâine urmează să le publicăm. Sunt un pic mai bune comparativ cu cele de la testările tematice la matematică, dar tot nu e ceea ce ne dorim noi”, a spus directoarea ANCE.

Majoritatea elevilor au picat testul la matematică din toamnă

În luna noiembrie, în premieră, au fost organizat testări tematice la limba română și matematică pentru clasele a VIII-a și a IX-a din 486 de școli.

Peste 60% din elevii care au participat la testările la matematică au luat note negative. Potrivit rezultatelor văzute de Europa Liberă, printre cei de clasa a VIII-a, rata de promovare a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar de clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a spus că testarea a arătat „situația reală” privind pregătirea gimnaziștilor, care e „nesatisfăcătoare”. Potrivit lui, e nevoie de „un efort mai mare” pentru a evita „surprizele neplăcute” la examenele de clasa a IX-a din acest an.

În lunile aprilie și mai, ministerul va organiza meditații gratuite pentru elevii cu rezultate slabe la pretestările la matematică. Sesiunile de pregătire vor avea loc în weekend. Totodată, 600 de liceeni au fost instruiți ca să fie mentori pentru elevii de-a IX-a și să-i ajute să se pregătească de examenul la matematică de absolvire a gimnaziului, în programul „Matematica de la egal la egal”.

Anul trecut, la examenele de absolvire a gimnaziului, cei mai mulți restanțieri au fost la matematică – circa o mie din 28.700 de elevi. În premieră, acestora li s-a dat șansa să susțină repetat examenul de două ori și să fie admiși la școlile profesionale fără nota la matematică.

Absolvenții de gimnaziu vor susține examenele de clasa a IX-a în perioada în perioada 2-12 iunie, iar cei de liceu pe 3-20 iunie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te