La începutul lunii iunie, un tribunal din Köln o condamna pe Elena Kolbasnikova (Елена Колбасникова) la o pedeapsă de 30 de zile de închisoare, transformate într-o amendă penală.
După cum relata ziarul Kölnischer Stadtanzeiger, judecătorii au stabilit că Kolbasnikova a încălcat reglementările care interzic elogierea publică a războiului declanşat de regimul lui Putin contra Ucrainei.
După invazia Ucrainei, în Germania au fost interzise nu numai propaganda pro-rusă de război, ci şi afişarea unor simboluri, ca de exemplu litera „Z” ce apare, între altele, ca inscripţie pe tancurile unităţilor invadatoare. Markus Beisicht, avocatul Kolbasnikovei, a declarat că demersul juridic a fost motivat politic şi a fost pus la cale cu scopul de a suprima „vocile pacifiste” care cer stoparea furnizării de armament în Ucraina.
Your browser doesn’t support HTML5
După invazia Ucrainei, Beisicht şi Kolbasnikova au fost prezenţe constante la manifestaţii pro-ruse din Germania, deghizate în demonstraţii pacifiste. Amândoi susţin că Rusia nu este forţa agresoare şi Putin este un pacificator.
Într-un interviu televizat, Kolbasnikova l-a elogiat pe Putin şi a susţinut că acesta are o inimă largă, dorind fiecărui om să aibă o inimă asemănătoare.
Despre Kolbasnikova se ştie că s-a născut în Donbas, că s-a stabilit în Germania în 1996, că ar fi de origine evreiască şi că este căsătorită cu fostul ofiţer al aviaţiei ruse, Rostislav Tesliuk, care, din 2012, locuieşte în Germania. Potrivit revistei „Focus”, Tesliuk şi-a schimbat numele în Max Schlund.
Avocatul Markus Beisicht a fost trecut şeful unui partid regional de extremă dreapta, „Pro NRW“ (adică: Pro Renania de Nord-Vestfalia). Acest partid s-a distins prin numeroase acţiuni xenofobe şi a organizat demonstraţii contra primirii unor migranţi în Germania.
### Vezi și... ### Partidul Stângii se distanţează de Sahra WagenknechtKolbasnikova, şefa noului partid extremist de dreapta: Aufbruch
Relaţia politică şi ideologică existentă între Kolbasnikova şi Beisicht s-a coagulat acum într-un nou partid, înfiinţat în septembrie sub numele ciudat şi derutant: „Aufbruch Frieden-Souveränität-Gerechtigkeit” - care s-ar putea traduce aproximativ aşa: „Plecare spre pace-suveranitate-dreptate”.
Ca şefă a noului partid pro-rus a fost desemnată Kolbasnikova, iar Beisicht ocupă funcţia de vicepreşedinte.
Programul extremist al partidului Aufbruch
Programul partidului este compus mai ales din clişee antioccidentale, împrumutate din arsenalul discursiv al unor organizaţii radicale de dreapta şi de stânga.
Întreaga ideologie este rezumată în opt puncte principale, formulate într-un limbaj populist accesibil, care vizează publicul larg şi prin care se urmăreşte atragerea unor forţe radicale din alte organizaţii naţionalist-autoritare, ca de exemplu, Alternativa pentru Germania (AfD).
Aufbruch se prezintă ca un partid pacifist care respinge, chipurile, „actuala aţâţare la război” a tuturor formaţiunilor parlamentare germane. În consecinţă, Aufbruch solicită ieşirea Germaniei din NATO, afirmând că alianţa militară nord-atlantică nu este una defensivă.
Aufbruch cere apoi ieşirea din Uniunea Europeană, acuzând-o de rusofobie. Totodată, UE este descrisă ca un organism care se amestecă în treburile interne ale ţărilor-membre, şi care s-ar fi transformat într-un „actor” care incită la război. La aceste două puncte cheie ale programului se adaugă sloganul de luptă al tuturor revizioniştilor postbelici, „Ami go home” (Americani, plecați acasă). Aufbruch sugerează prin instrumentalizarea şi actualizarea acestei lozinci că Germania nu este un stat suveran şi că s-ar afla sub ocupaţie străină, adică americană. Pornind de la acest stereotip al anti-americanismului clasic, activiştii putinişti cer transformarea Germaniei într-un stat neutru. În acest context, Bundeswehr (armata federală), spun activiştii din Aufbruch, trebuie să devină un instrument exclusiv de apărare a ţării.
### Vezi și... ### Despre relațiile germano-ucrainene și 9 mai la Berlin cu ucraineni și rușiDin punctul şase al programului se desprinde foarte limpede ce anume urmăreşte, în ultimă instanţă, acest partid şi cum îşi imaginează viitorul Germaniei. Obiectivul principal al celor din Aufbruch este „distrugerea cartelului format din vechile partide”. Acestea, se mai spune, au pus bazele „dictatului transatlantic”, ceea ce a dus la „o mare nedreptate socială”.
Acesta este, de fapt, cel mai important punct programatic. El vizează, în esenţă, subminarea statului de drept şi a sistemului parlamentar, a pluripartidismului şi a liberalismului societăţii deschise. Ca instrument de înlocuire a democraţiei parlamentare, ideologii partidului cer introducerea „democraţiei directe”, adică a plebiscitelor care, chipurile, ar garanta un control popular eficient al guvernanţilor şi ar stopa „isteria climatică globalistă şi turbo-capitalistă”.
Din conducerea noului partid, situat la dreapta de cel naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), mai fac parte câteva personaje care niciodată nu şi-au ascuns simpatiile putiniste. Unul dintre ei este Bernhard Falk, cunoscut şi pentru ieşirile sale antisemite, convertit la Islam. În public se prezintă deseori sub numele Bernhard Uzun sau Muntasir Bi-llah. În 1999, Falk a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru acţiuni teroriste. A fost eliberat din detenţie în 2008.
Secretarul general al partidului Aufbruch este etnicul sârb Ioviţa Iovici, care deţine cetăţenie germană. Iovici este un refugiat din fosta Iugoslavie care în această toamnă a cerut la o demonstraţie din Berlin oprirea furnizării de armament pentru Ucraina. Într-un discurs incitant, a acuzat guvernul federal de trădarea intereselor naţionale. Iovici mai este şi editorul unei canal de ştiri intitulat „TV Russia” (a nu se confunda cu RT – Russia today), urmărit de o numeroasă comunitate putinofilă.