21 august 1968: invazia sovietică din Cehoslovacia

Oamenii aruncă cocktailuri Molotov și pietre în tancurile armatei sovietice, în fața clădirii postului de radio cehoslovac din centrul orașului Praga, 21 august 1968.

Pe 21 august 2024 se împlinesc 56 de ani de la invazia sovieticilor în Cehoslovacia, alături de trupe din majoritatea statelor din Pactul de la Varșovia. Moscova hotărâse că reformele „Primăverii de la Praga” merseseră prea departe și reformiștii trebuiau opriți. Albania și România s-au eschivat.

Aproximativ 500.000 de soldați sovietici și din alte patru țări ale Pactului de la Varșovia (Bulgaria, Polonia, Ungaria și Germania de Est) au invadat Cehoslovacia începând cu noaptea de 20 spre 21 august 1968. Așa se sfârșea scurta perioadă de liberalizare a țării - momentul rămas în istorie ca „Primăvara de la Praga”.

În aprilie 1968, noul guvern cehoslovac, condus de Alexander Dubček, care venise la putere la începutul acelui an, a publicat planul de reforme.

Măsurile erau gândite în același cadru marxist-leninist și fără să propună o revizuire majoră a politicii și economiei; țara rămânea să fie condusă de același partid unic, economia rămânea la fel de centralizată, libera inițiativă era îngrădită în continuare. Dar orice mică relaxare - ca abolirea pe scară largă a cenzurii presei - era privită cu teamă de Kremlin.

Leonid Brejnev, venit după Stalin (mort în martie 1953) și Nikita Hrușciov (înlăturat de la putere în 1964) în funcția secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, era un nomenclaturist get-beget. Parte din elita comunistă din fruntea URSS, dacă Brejnev ura ceva, acel ceva era cu siguranță schimbarea. De altfel, istoricii numesc perioada 1964-1982, în care el s-a aflat în fruntea Uniunii Sovietice - epoca de aur a nomenclaturii.

Mii de protestatari se îngrămădesc în piața Venceslas din centrul orașului Praga, Cehoslovacia, demonstrând împotriva invaziei ruse, pe 21 august 1968.

Patru luni a durat liberalizarea în Cehoslovacia. Spre finalul lunii august 1968, mii de tancuri, dintre care unele ajunseseră pe aeroportul din Praga cu avioane ale armatei sovietice, străbăteau țara, după o încercare eşuată a Moscovei de a convinge conducerea comunistă să renunţe la reforme.

Forțele au preluat rapid controlul asupra Pragăi, a altor orașe importante și a legăturilor de comunicații și transport.

Un banner în limba rusă cu mesajul „Ocupanți, mergeți acasă!”, afișat în orașul Plzen. Soldați sovietici, polonezi, bulgari și ungari au participat la invazie, cu sprijinul logistic al Germaniei de Est.

Trecuseră doar două decenii de când la Praga fusese instalat un guvern comunist, singurul din blocul estic votat „pe bune” de alegători, după al Doilea Război Mondial.

Invazia sovietică a pus capăt reformelor și a reafirmat autoritatea conservatoare a Partidului Comunist din Cehoslovacia (KSČ).

137 de cehoslovaci au murit și peste 400 au fost răniți, conform estimărilor făcute de istorici. Cei mai mulți au fost uciși începând cu 21 august și până la jumătatea lunii septembrie.

O svastică desenată pe un tanc din centrul Pragăi, pe 21 august 1968. „Rușilor chiar nu le-a plăcut asta!”, a povestit ulterior fotograful Libor Hajsky, cel care a surprins imaginea.

Guvernul lui Alexander Dubček, care îl înlocuise pe liderul conservator Antonín Novotný, a răspuns cu reforme menite să îmbunătățească economia, precum și cu o extindere a dreptului la liberă exprimare.

Măsurile gândite de comuniștii cehoslovaci erau considerate ca necesare - economia încetinise la începutul anilor 1960, iar țara aflată înainte la nivelul Occidentului pierdea vizibil teren în competiția de peste Cortina de Fier.

Un tanc sovietic intră din plin într-un autobuz folosit de protestatari ca o baricadă pentru a bloca forțele sovietice să ajungă la sediul radioului cehoslovac.

Invazia a luat prin surprindere Cehoslovacia și o mare parte a lumii occidentale. Având în vedere declarațiile anterioare ale SUA privind neintervenția în blocul estic, sovieticii au ghicit corect că Statele Unite vor condamna invazia, dar se vor abține de la intervenție.

De asemenea, invazia a contribuit la introducerea „doctrinei Brejnev”, care, potrivit Moscovei, permitea Uniunii Sovietice să intervină în orice țară în care un guvern comunist era amenințat.

O fotografie făcută de Paul Goldsmith din punctul cel mai înalt al Pieței Venceslas, pe 21 august 1968. El a numit-o „Băieți pe bicicletă” și arată intrarea trupelor sovietice invadatoare, în timp ce un bărbat în costum trece întâmplător pe acolo în drum spre serviciu.

Republica Socialistă România, condusă de Nicolae Ceaușescu de numai trei ani, nu a participat alături de celelalte țări comuniste la invazie și a condamnat-o cu fermitate, o poziție care i-a câștigat dictatorului român un sprijin larg în țară și în Occident.

„S-a spus că în Cehoslovacia era pericolul contrarevoluţiei. Se vor găsi poate mâine să spună că adunarea noastră oglindea tendinţe contrarevoluţionare. Apoi răspundem tuturor că întregul popor român nu va admite nimănui să încalce teritoriul patriei noastre”, spunea secretarul general al PCR în discursul de condamnare, publicat de ziarul Scînteia pe 22 august 1968.

Nicolae Ceaușescu privește mulțimea strânsă în fața Comitetului Central al PCR, pe 21 august 1968. Partidul a organizat un mare miting pentru a arăta Moscovei că respingerea invaziei are sprijinul populației.

Că a fost un joc de imagine avea să o dovedească același ziar Scînteia, organul de propagandă al Partidului Comunist Român (PCR), patru zile mai târziu, când trâmbița din nou bunele relaţii cu Uniunea Sovietică.

A fost o capcană. Prin discursul contra invadării Cehoslovaciei, Nicolae Ceaușescu a dat impresia independenței față de Moscova, ceea ce i-a adus pentru scurtă vreme simpatia românilor, în majoritatea lor anti-sovietici, ca și credite occidentale.

Odată oprite reformele de la Praga și amintindu-și de revolta din Ungaria din 1956, liderii sovietici erau îngrijorați că alte state-satelit din Europa de Est i-ar fi putut urma exemplul.

În anii care au urmat, noua conducere de la Praga a restabilit cenzura guvernamentală și controalele care împiedicau libertatea de mișcare, dar a îmbunătățit și condițiile economice, eliminând una dintre marile nemulțumiri.

Cehoslovacia a devenit din nou un membru cooperant al Pactului de la Varșovia, iar pentru cetățenii obișnuiți a urmat o perioadă de „normalizare”. În practică, a fost un efort susținut din partea partidului de a instaura un regim de tip polițienesc.

O dovedește arhiva cu imagini surprinse de poliția secretă cehoslovacă în anii '70 și '80.

Scriitorul Milan Kundera (dreapta) este spionat în timp ce vorbește cu o cunoștință. Bărbatul cu jachetă de piele din fundal era un agent care fila cu ajutorul unei camere ascunsă în valiza sa.

Aceeași scenă, fotografiată din alt unghi de agentul cu jachetă de piele. Un alt bărbat cu o servietă în mână, posibil al doilea fotograf, se află lângă Milan Kundera.

Atacul militar ordonat de Kremlin asupra Cehoslovaciei, deși considerat de succes deoarece a întârziat scindarea comunismului pe continentul european, a avut repercusiuni în anii care au urmat în spatele Cortinei de Fier cu punctul culminant cunoscut din 1989.

Locuitorii din Praga poartă un steag cehoslovac în centrul orașului, pe 21 august 1968.

Militarii sovietici s-au retras din Cehoslovacia abia după căderea zidului Berlinului. Despărțite pașnic în 1992, Cehia și Slovacia sunt astăzi membre NATO și UE.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te