Continuă frământările din sânul breslei judecătorești, confruntată cu ceea ce guvernarea de la Chișinău spune că este o necesară curățire a sistemului de rămășițele vechiului regim, care și-ar fi subordonat justiția ca să-și atace adversarii politici și să-și umple buzunarele fără teamă de pedeapsă. Mâine, ar urma să aibă loc o adunare de judecători la care se vor lansa probabil atacuri la adresa Consiliului Superior al Magistraturii – o structură care, simplificând lucrurile, acceptă reforma promovată așa de vocal de premierul Maia Sandu. Ce ar putea aduce nou aceste evenimente?
Your browser doesn’t support HTML5
Adunarea extraordinară a judecătorilor, cel mai probabil, va avea loc, chiar dacă astăzi Consiliul Superior al Magistraturii a mai spus o dată că o dezaprobă şi că nu va participa.
Un magistrat care-şi doreşte reuniunea, Aureliu Postică, a regretat într-un interviu pe care ni l-a oferit azi ceea ce consideră a fi o „înţelegere greşită” a demersului magistraţilor, spunând că, de fapt, ştiind cum s-a comportat în raport cu problemele din justiţie, Consiliul este cel care merită să fie tratat cu neîncredere.
„Mesajul nostru nu este unul de opoziţie reformelor pe care le-a iniţiat executivul. Schimbările în sistemul judecătoresc sunt vitale, dar aceste schimbări trebuie să aibă loc judicios, echitabil şi să ţină cont de părerile judecătorilor. Noi ne dăm seama că schimbările o să aibă loc. Aceşti 87 de judecători nu şi-au propus să se opună. Doar că vrem să discutăm şi Adunarea generală a judecătorilor e cea mai potrivită platformă. Menţinerea acestor membri ai CSM ţine de competenţa adunării, dar părerea mea e că nu putem face ordine în sistem cu oamenii care au fost docili fostului regim.”
### Vezi și... ### Zeci de judecători cer revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii
Prim-ministra Maia Sandu, care a dedicat astăzi un briefing temei, a semnalat totuşi că îi suspectează de rea-intenţie pe cei 87 de magistraţi, iniţiatori ai adunării, dar mai ales pe cei care ar sta în spatele lor. Maia Sandu a folosit în raport cu ei termeni ca „găşti de corupţi” care până recent „aveau acoperire politică” şi „lucrau împreună cu hoţii”. Argumentul ei de bază e că reuniunea a fost pregătită în „stilul” fostului regim.
Your browser doesn’t support HTML5
„Eforturile noastre în domeniul reformei justiţiei au început să dea roade. După trei luni, am văzut ridicarea imunităţii unui judecător controversat [Ion Druţă, preşedintele CSJ] şi asta deranjează. Unii judecători au început a clocoti. Vineri toată ţara vă va urmări ce faceţi. Aceste activităţi par să aibă un singur scop: blocarea CSM şi a reformelor.”
Motivul acestei intervenţii a prim-ministrei în disputa din interiorul breslei judecătorilor poate fi faptul că noile autorităţi ar prefera ca CSM-ul să rămână neschimbat, cel puţin până încep restructurările intenţionate de ele în justiţie, printre cele mai importante fiind o amplă evaluare a magistraţilor şi o reducere în jumătate a numărului de judecători de la CSJ.
Prim-ministra se teme că, odată revocaţi actualii membri ai Consiliului Magistraturii, care, după schimbarea preşedintelui CSM, a abordat aparent o atitudine cooperantă cu celelalte puteri din stat, reformele vor fi oprite şi că aceasta ar putea fi ţinta disputei, cu alte cuvinte. Temerea respectivă au exprimat-o în spaţiul public şi anumiţi observatori, care, pe de altă parte, găsesc nepotrivită opunerea prea mare convocării adunării. Or, spun aceşti observatori, ar fi meritat măcar o încercare de discuţie deschisă cu magistraţii, mai salutară fiind în această situaţie metoda convingerii decât cea a forţării lucrurilor.