Australia spune că Israelul nu a ucis intenționat lucrătorii umanitari străini în Gaza

Lucrătorii umanitari uciși în Gaza la 1 aprilie 2024, într-un colaj publicat atunci de organizația lor, World Central Kitchen.

Atacurile aeriene israeliene care au ucis lucrători umanitari internaționali în Gaza în aprilie au fost rezultatul unor grave erori operaționale, dar nu au fost intenționate, conform unei analize a guvernului australian publicată vineri.

Trei atacuri aeriene israeliene au lovit convoiul de vehicule cu ajutoare umanitare care călătorea în Gaza pe 1 aprilie, ucigând șapte membri ai echipei World Central Kitchen (WCK), inclusiv pe liderul echipei australiene, Zomi Frankcom. Printre cei uciși se numărau de asemenea palestinieni și cetățeni ai Statelor Unite, Marii Britanii și Poloniei.

Uciderea lor a fost condamnată de aliații Israelului, iar unii au speculat că Israelul ar fi țintit intenționat lucrătorii umanitari, o afirmație pe care a armata israeliană, IDF, a respins-o.

O analiză australiană a incidentului a ajuns la concluzia că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au decis să lanseze rachete asupra convoiului după ce au crezut în mod eronat că acesta fusese deturnat de luptători Hamas, fiind vorba de fapt de gărzi de securitate angajate local.

În plus, informațiile despre mișcările convoiului WCK nu au ajuns la echipa IDF, a spus raportul. Această confuzie a fost amplificată de faptul că oficialii israelieni nu puteau comunica direct cu convoiul umanitar, au adăugat australienii.

Personalul IDF a încălcat, de asemenea, procedurile standard ordonând al doilea și al treilea atac asupra convoiului fără un nou proces de identificare, se spune în raport.

„În acest incident, se pare că controlul IDF a eșuat, ducând la erori în luarea deciziilor și o identificare greșită”, a declarat Mareșalul Aerian australian Mark Binskin, care a călătorit în Israel pentru a investiga decesele.

„Pe baza informațiilor la care am avut acces, evaluarea mea este că atacul IDF asupra lucrătorilor umanitari WCK nu a fost intenționat sau direcționat în mod deliberat împotriva WCK.”

Investigația Israelului asupra deceselor a fost „promptă, adecvată și, cu unele excepții, suficientă”, a spus el.

Binskin a spus că Israel ar trebui să ia în considerare compensații și scuze pentru familiile lucrătorilor, dar nu a recomandat ca Australia să ceară Israelului nici una, nici alta.

IDF și-a cerut scuze și a concediat doi comandanți superiori implicați în atacuri. Alți trei comandanți au fost mustrați. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că atacurile au fost neintenționate și tragice. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te