Din cauza evoluției negative a pandemiei de coronavirus, Austria a decis de miercuri să emită avertizări de călătorie pentru R. Moldova, România și Bulgaria.
La o conferință de presă, premierul Sebastian Kurz și ministrul de externe, Alexander Schallenberg, au precizat că orice persoană care soseşte din cele trei state trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ (la COVID-19). Ignorarea acestor reguli aduce cu sine o amendă de 145 de euro sau pedepse și mai severe, relatează presa austriacă.
Pentru cei veniți din R. Moldova, țară care nu este membră a Uniunii Europene, nu se schimbă nimic. Aceste reguli erau în vigoare și până acum.
Cum în Austria a reînceput să crească numărul de cazuri de noi infectări, s-a recurs și la măsuri mai drastice de protecție: în Austria Superioară s-a reintrodus obligativitatea măștilor, precizează cotidianul Die Presse.
Vor fi întărite măsurile de control la frontierele Austriei cu Ungaria şi Slovenia, au adăugat cei doi demnitari. „Crește numărul de infecții de import, de aceea lansăm apelul urgent să fie evitate călătoriile în aceste țări”, a mai spus Kurz, citat de presa locală. Vor fi controlați în special cei care se întorc din țările balcanice, a precizat premierul.
Avertismentul de călătorie a intrat de miercuri în vigoare, controalele speciale la graniță și carantina obligatorie - de joi.
Săptămâna trecută, Austria a reintrodus avertismente de călătorie pentru țările din Balcanii de Vest, cu excepția Croației și Sloveniei, ambele membre în UE.
În R. Moldova, miercuri dimineață, numărul contaminărilor cu Covid-19 se ridica la 18.141 de cazuri confirmate oficial. Numărul deceselor s-a ridicat la 604.
### Vezi și... ### Covid-19: în România, peste 550 de pacienți contaminați s-au externat după decizia CCR
În România, unde guvernul pentru moment nu poate impune măsuri sanitare suplimentare din cauza unei decizii a Curții Constituționale, numărul contaminărilor se apropie de 30 de mii, iar cel al deceselor este de aproape 1.800.
Ca în cazul celorlalte țări din UE, guvernul austriac nu ia în considerare numai datele statistice privind numărul de contaminați și decesele, dar și rata de infecție, precum și politica dusă de autoritățile sanitare naționale pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus.