Autocarele cu cetățeni moldoveni care veneau din Franța, oprite la granița cu Germania

Ministerul de externe a confirmat duminică, 26 aprilie, că mai mulți cetățeni moldoveni care au pornit spre casă din Franța cu câteva autocare au fost opriți la granița cu Germania. Ambasada moldoveană la Paris a lua legătura cu călătorii, propunându-le soluția revenirii cu un zbor charter planificat deja să aibă loc pe 28 aprilie, de la Paris la Chișinău, se spune într-un comunicat al ministerului.

Luni, premierul Ion Chicu a declarat că se pare că cetățenii moldoveni au căzut „în capcana” mai multor firme străine de transport dar a asigurat că autoritățile de la Chișinău încearcă să negocieze culoare de călătorie pentru repatrierea lor. „Înțelegem că autoritățile germane nu le-au permis să traverseze țara pentru că nu era permisiune de la celelalte țări mai departe. Este regretabil că cetățenii noștri au căzut în aceste capcane. Diplomații noștri încearcă să creeze niște coridoare”, spune premierul Ion Chicu, citat de Unimedia.

### Vezi și... ### Eugen Revenco: Am fi putut să avem mai multe rezultate în cooperarea cu organizațiile din diaspora

Numărul cetățenilor moldoveni opriți la granița franco-germană nu este precizat în comunicatul de duminică al Ministerului de Externe, dar presa apreciază că ar fi peste 240 de oameni, inclusiv copii, îmbarcați în trei autocare. Ministerul de externe a repetat avertismentul că circulația internațională a fost restricționată în perioada pandemiei de COVID-19 pentru a încetini răspândirea virusului, iar R. Moldova a suspendat întregul transport rutier de persoane în trafic internațional, cu excepția curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Cele două companii de transport, implicate în acest incident - relatează Agora.md - Transeric Tur și partenerul ceh Katev Travel & Commercial s.r.o susțin, în comunicate separate, că nu sunt responsabile de blocarea moldovenilor la granița franco-germană. Katev Travel, care se pare că a organizat autocarele, afirmă că transportul în sine este în conformitate cu regulile actuale din UE dar că „o mare parte din pasagerii îmbarcați, titulari de pașapoarte biometrice, au depășit termenul de aflare pe teritoriul UE, cu cel puțin 3 luni, ceea ce înseamnă că le era interzis să se afle pe teritoriul UE”, se menționează într-un comunicat al Katev Travel.

Alți 25 de cetățeni moldoveni nu pot ajunge în țară deoarece nu li se permită să treacă frontiera dintre Polonia și Ucraina, la punctul de trecere Korczowa – Krakovets, relatează Agora.md.

Reprezentanții Ministerului de Externe spun că cetățenii moldoveni trebuiau să anunțe Ambasadele Republicii Moldova în Polonia și Ucraina cu câteva zile înainte, până a se porni la drum

„Ambasadele trebuie să facă demersuri către autoritățile acestor state pentru a li se permite traversarea frontierei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului Anastasia Nani, citată de Agora.md.