Autodizolvarea Parlamentului „o sesizare ce are sens”(Al. Tănase/Deschide.md)

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Ziarulnational.md publică știrea despre data vizitei președintei Maia Sandu în Ucraina: va avea loc pe 12 ianuarie și se va desfășura la invitația președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. Informația a apărut mai întâi în presa ucraineană, dar a fost confirmată pentru Ziarul Național de secretarul general al președinției de la Chișinău, Andrei Spânu. “Vom începe noul an cu o resetare a relațiilor bilaterale cu Moldova,” a spus în contextul evenimentului șeful statului ucrainean citat de o agenție de la Kiev. Zelenski a mai accentuat că e prima vizită în străinătate a președintei nou alese de la Chișinău. Ziarului Național le reamintește cititorilor săi că el a invitat-o la Kiev imediat după victorie în alegeri pe Maia Sandu, o victorie de care șeful statului vecin își leagă speranța relansării relațiilor moldo-ucrainene deteriorate după o declarație a vechiului președinte, Igor Dodon, despre apartenența Crimeii la Rusia.

Opinia fostului șef al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, despre posibilitatea autodizolvării parlamentului de la Chișinău, apare pe deschide.md. Parlamentarii din formațiunea PAS apropiată șefei statului au depus recent o sesizare în care întreabă Curtea Constituțională dacă parlamentul ar putea să se autodizolve în condițiile în care constituția nu prevede în mod expres o astfel de modalitate, formațiunile parlamentare nu-și asumă oficial vreo majoritate care să poată identifica un nou guvern și optează toate, cel puțin în declarații publice, pentru anticipate. Alexandru Tănase spune, citat de presa de la Chișinău, că legea fundamentală nici nu interzice explicit autodizolvarea legislativului și că găsește solicitarea deputaților PAS rezonabilă și, prin urmare, aplicabilă acestei situații anume. Autodizolvarea ar fi și în opinia Maiei Sandu calea cea mai scurtă către anticipate, iar Curtea Constituțională ar urma să accepte sau nu soluția, cu voturile a două treimi din parlamentari. „Este o sesizare ce are sens, dacă ar fi să ținem cont de situația politică în care ne-am pomenit. Din moment ce clasa politică nu este capabilă să găsească o soluție în beneficiul societății, sesizarea CC pentru a dezlega această problemă aparent este una din puținele soluții pe care le mai au politicienii la îndemână”, susține Alexandru Tănase.

În adevărul.md este citată, pe de altă parte, o părere extrem de critică la adresa Maiei Sandu pentru aceeași inițiativă, părerea apșarținând analistului Dionis Cenușă. „Constituţia de aia e lege supremă ca să fie respectată, nu ocolită. Preşedintele Sandu a promis că va respecta Constituţia, dar tot ea sugerează acum că, dacă se face ceva ce nu este prescris de Constituţie, atunci acea acţiune nu este anticonstituţională. Anume într-o logică a ocolirii Constituţiei, presedintele Sandu sugerează că ar trebui să se acţioneze dând cale “auto-dizolvării” Parlamentului. Permiterea acestui lucru este extrem de periculos, deoarece creează un precedent politic şi juridic, pe care viitoarele forţe politice se vor simţi libere să-l aplice”, a comentat Cenuşă, care crede că se inventează reguli noi pentru acomodarea intereselor politice ale presedintelui Sandu sau a partidului pe care aceasta l-a condus.

Un amplu articol dedicat coronavirusului începe în newsmaker.md în felul următor: “În timpul pandemiei, un val de falsuri, informații neconfirmate și teorii anti-științifice despre covid, tratamentul acestuia, vaccinuri, noi tulpini au străbătut site-urile, chat-urile și rețelele sociale din Moldova și din lume.” Publicația și-a luat sarcina să pună la un loc o serie de materiale științifice bazate pe dovezi despre ceea ce se știe la ora actuală despre virus, caracteristicile și complicațiile acestuia, despre vaccinuri, imunitate și trăsături genetice. Jurnaliștii au apelat la savanți, care au colectat și tradus într-un limbaj pe înțelesul tuturor răspunsuri la mai multe întrebări, printre ele: de ce auto-medicația și internarea inutilă poate duce la dezastre în cazul acestui virus, care sunt cele mai eficiente antibiotice, cum trebuie citite corect rețetele în chat-urile de familie și cum putem ajuta de fapt medicii și propriul corp să lupte împotriva infecțiilor. Articolul sintetizează și ceea ce se conoaște despre noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie ce a cauzat suspendarea zborurilor din R. Moldova spre această țară.