Extinderea termenului este prevăzută într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală la 25 iulie.
Mașinile înmatriculate cu plăcuțe neutre pot accede în traficul internațional și permit autorităților R. Moldova să verifice prin sistemul internațional de drept mașinile înmatriculate pentru a evita situațiile în care acestea sunt declarate pierdute sau furate.
Totodată, proprietarii automobilelor cu numerele neutre pot fi identificați de către autoritățile de la Chișinău, iar în cazul implicării în accidente rutiere aceștia pot fi trași la răspundere.
Acest mecanism însă nu vizează autovehiculele folosite în activitatea comercială.
De asemenea, nu-și pot înmatricula mijloacele de transport cu numere neutre cetățenii moldoveni care au domiciliul în alte localități decât cele situate pe regiunea transnistreană.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate. Potrivit lor, scopul este de a susține locuitorii din raioanele de est ale țării care se confruntă cu dificultăți generate de nereglementarea conflictului transnistrean.
Înmatricularea cu numere neutre a început în 2018, însă interesul cetățenilor a crescut semnificativ după ce, în 2021, Ucraina a interzis trecerea frontierei moldo-ucrainene a autovehiculelor cu plăci de înmatriculare emise în stânga Nistrului.
Chișinăul și Tiraspolul au convenit, în septembrie 2018, ca automobilele din regiunea transnistreană să fie înmatriculate cu numere neutre pentru a fi admise în traficul internațional, dar și pentru ca autoritățile constituționale să poată documenta și ține evidența acestor mașini.
Accesul în traficul internațional este unul dintre angajamentele agreate în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2, incluse în pachetul Berlin PLUS.
De la 1 septembrie 2018, până la 7 iulie 2023, în cele două puncte de înmatriculare ale ASP din stânga Nistrului, au fost luate la evidență 10.200 de automobile.
Toți șoferii din stânga Nistrului își pot înmatricula autovehiculele și cu numere moldovenești, urmând o procedură simplificată și fără susținerea probelor adiționale, cu obținerea permisului de conducere al R. Moldova.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te