Într-o declarație citată de presa de la Tiraspol controlată de el, liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a spus că nu-și dorește „nicio escaladare a situației regionale”.
La Chișinău, Biroul Politici de Reintegrare a spus Europei Libere că, dimpotrivă, „în actualele condiții regionale, extrem de complexe”, ,asemenea evenimente ar „complica și mai mult dialogul privind reglementarea transnistreană”.
Krasnoselski a vorbit la festivități alături de Igor Smirnov, cel care s-a aflat în fruntea administrației de la Tiraspol în momentul secesiunii din 1990 și timp de încă 16 ani.
Autoritățile transnistrene care au întemnițat un activist pentru arborarea drapelului ucrainean la balconul său din Tiraspol la începutul invaziei rusești în Ucraina, în 2022, au fost mereu atente în perioada invaziei pentru a nu irita Kievul. Activistul Victor Pleșcanov a fost eliberat din detenție pe 16 mai curent.
- Te-ar putea interesa și: Activistul Victor Pleșcanov a fost eliberat din închisoarea de la Tiraspol
Autoritățile de la Chișinău speră că apropierea de Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să reintegreze regiunea separatistă. Dar într-o conferință de presă înainte de ceremoniile organizate pe 2 septembrie, Krasnoselski a spulberat aceste speranțe, spunând că administrația sa va continua să pledeze pentru recunoașterea independenței regiunii.
„Este regretabil faptul că Tiraspolul vorbește insistent despre pace și despre negocieri, dar folosește în continuare o retorică incisivă și tendențioasă”, se spune în reacția autorităților de la Chișinău pentru Europa Liberă.
Așa-numita republică moldovenească nistreană și-a autoproclamat independența pe 2 septembrie 1990, nefiind până în prezent recunoscută de niciun stat-membru al ONU, dar este susținută de Federația Rusă, lucru constatat inclusiv prin hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te