Autoritățile nu organizează curse de evacuare din Israel spre Chișinău | Alexndr Nesterovschi se vrea primar de Bălți

Alexandr Nesterovschi la ședința Parlamentului din 21 septembrie când a fost lipsit de imunitatea parlamentară.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că ambasada R. Moldova în Israel anunță duminică, 8 octombrie, că nu se organizează curse de evacuare, pentru că există curse regulate. Conform unui comunicat al Ambasadei, unele zboruri au fost anulate, însă alte curse regulate continuă să opereze pe direcția Chișinău, sau cea mai apropiată direcție – București. Aeroportul Ben Gurion funcționează în regim obișnuit, mai menționează reprezentanții misiunii diplomatice.
  • Comunitatea evreiască din Republica Moldova a declarat că Israelul, în aceste zile, este forțat să-și apere drepturile poporului său la pace, scrie newsmaker.md. Comunitatea evreiască din Republica Moldova a publicat o declarație, pe 8 octombrie, în legătură cu atacul masiv asupra Israelului. Comunitatea a menționat că „se alătură evreilor și întregii lumi civilizate, care condamnă necondiționat terorismul, Hamas”. Aceasta a mai spus că „Hamas, organizația teroristă care controlează Fâșia Gaza, este responsabilă pentru acest atac masiv” și că „oamenii din Fâșia Gaza nu sunt dușmani ai Israelului”. „Responsabilitatea revine Hamas și organizațiilor teroriste”, a subliniat comunitatea evreiască.
  • Alexandr Nesterovschi, aflat în arest, a fost înregistrat în calitate de candidat al Partidului „Renaștere” pentru funcția de primar al municipiului Bălți, transmite tv8.md. Deputatul Nesterovschi a fost reținut pe 21 septembrie, după ce a fost lipsit de imunitate parlamentară. Alexandr Nesterovschi este bănuit de acceptarea cu bună știință a finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat, dar și de corupere pasivă, adică pretinderea, acceptarea și primirea personal sau prin mijlocitor, de bunuri ce nu i se cuvin, pentru sine și pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea știri.md despre gimnaziul din satul Porumbești care este unul din cele trei instituții de învățământ din raionul Cantemir care are toaleta în curtea școlii. Instituția a obținut 2,1 milioane de lei de la Oficiul Național de Dezvoltare Locală și Regională pentru construcția, de la 0, a unui grup sanitar, care să aibă și o stație proprie de epurare, pentru că nu există canalizare. Deși agentul economic a fost deja selectat, nu s-a făcut încă nimic. Din cauza unei neînțelegeri, lucrările au fost puse pe frână.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea agora.md despre ce este gruparea Hamas, cine sunt liderii și ce scop urmăresc. Potrivit instituției, Hamas este o mișcare militantă și unul dintre cele două partide politice majore din teritoriile palestiniene. Mișcarea guvernează peste două milioane de palestinieni din Fâșia Gaza, dar grupul este cel mai bine cunoscut pentru rezistența armată împotriva Israelului.