„În primele cinci luni ale acestui an, am identificat și formalizat mai multe persoane fără contract de muncă decât în ultimii ani la un loc. Intensificăm eforturile noastre. (...) Reformele dau roade, muncim!”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Inspectoratul de Stat al Muncii informează că în luna mai a efectuat controale la 189 de companii, descoperind cazuri de muncă nedeclarată la 30 dintre acestea. În total, inspectorii au depistat 140 de persoane lucrând la negru.
Potrivit reprezentanților instituției, controalele se bazează pe companiile cu risc mai înalt de neconformitate, pentru a fi redusă presiunea pe angajatorii care se conformează. Principalele domenii vizate de controale sunt: comerț / HoReCa, construcții, instituții private de educație, agricultură, transport etc.
„Munca nedeclarată nu este doar o problemă economică, ci pune în pericol și drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi dreptul la pensie, concedii sociale, accesul la servicii medicale, compensații în caz de accidente de muncă și alte beneficii esențiale”, se menționează în comunicatul ministerului.
- Te-ar putea interesa și: R. Moldova va avea acces la fonduri europene pentru ocuparea forței de muncă și incluziunea socială
Datele Biroului Național de Statistică relevă că, în primul trimestru al anului 2024, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 4,8%, față de 6,4% în perioada similară a anului trecut. În același timp, în sectorul informal ar fi lucrat 15,3% din totalul persoanelor angajate în economie, iar ponderea celor care au avut un loc de muncă informal ar fi ajuns la aproape 20%.
Cele mai multe persoane angajate la negru ar lucra în sectorul construcțiilor - peste 60% din totalul angajaților din acest domeniu, potrivit estimărilor oficiale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te