Autoritățile testează tarifele diferențiate pentru unii consumatori de energie electrică

Pentru implementarea tarifelor diferențiate este nevoie de instalarea unor așa-numite contoare inteligente.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, marți, coeficientul de tarifare, folosit pentru testarea contoarelor inteligente și a tarifării diferențiate a energiei electrice. Proiectul se înscrie în planul autorităților de a stabiliza sistemul energetic al R. Moldova.

Consumatorii selectați vor plăti jumătate din prețul obișnuit pentru un kW/h între orele 00 și 06:00, prețul standard pentru consumul în intervalul 11:00 – 16:00, și un preț majorat cu coeficientul 1,2 între orele 16:00 – 24:00, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Proiectul presupune instalarea contoarelor inteligente pentru un număr redus de persoane. Acestea vor fi selectate ulterior, din diferite localități și regiuni ale țării, de distribuitorii de energie.

La această etapă, autoritățile vor să studieze comportamentul de consum al cetățenilor. În special, ANRE vrea să afle dacă tariful de noapte va ajuta la reducerea „vârfurilor de consum”, adică a orelor în care sistemul electroenergetic moldovean este suprasolicitat.

După o perioadă de testare, ANRE planifică să extindă tarifele diferențiate în toată țara, într-un efort de digitalizare a sectorului energiei și de stabilizare a sistemului electroenergetic. Pentru aceasta, însă, mai este nevoie de adaptarea cadrului normativ și setarea infrastructurii necesare.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele, afirmă autoritățile.

Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.

Proiectul-pilot privind tarifarea diferențiată este derulat de Ministerul Energiei în parteneriat cu UNDP Moldova și Guvernul Italiei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te