Ceremonia semnării a avut loc la postul vamal Palanca, pe 8 august.
Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului vamal moldovean, în urma implementării proiectului „UE pentru Securitatea Frontierelor”, la trei puncte de trecere - Criva-Mamalîga, Otaci-Moghiliov-Podolsk și Palanca-Maiaki-Udobnoe - au fost instalate echipamente de control video și sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare a mijloacelor de transport, care permit schimbul electronic de informații vamale în timp real pentru fluidizarea și securizarea traficului transfrontalier.
„În cadrul proiectului au fost modernizate sistemele informaționale centrale ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova și ale Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei. Modernizările au îmbunătățit procesele de business și au facilitat schimbul reciproc de informații între ambele administrații vamale, precum și interacțiunea viitoare cu sistemele informaționale vamale ale Uniunii Europene”, a menționat directorul interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă.
- Te-ar putea interesa și: Schimb automat de date între serviciile vamale din R. Moldova, Ucraina și România
Autoritățile vamale din R. Moldova și Ucraina dezvoltă schimbul de informații privind mărfurile și mijloacele de transport care traversează frontiera ambelor state, prin intermediul sistemului de control video VICOS (VIdeoCOntrolSystem), în cadrul proiectului „UE pentru Securitatea Frontierelor”.
„Sprijinul UE a permis facilitarea comerțului și a circulației mărfurilor și mijloacelor de transport la frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova, prevenind și luptând în același timp împotriva contrabandei și a altor fraude vamale, a criminalității și a corupției. În cele din urmă, a contribuit la securitatea, stabilitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii”, a declarat Oleh Nikolaiciuk, șeful adjunct al Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei.
Perioada de implementare a proiectului a fost ianuarie 2020 - iunie 2024, având un buget total de peste 4,4 milioane de euro.
Pe 10 iunie curent, a fost lansat un proiect pilot care va asigura schimbul automat de informații între autoritățile vamale din Republica Moldova, România și Ucraina.
Proiectul pilot va fi aplicat la posturile vamale de la frontiera moldo-română Leușeni-Albița, Giurgiulești-Galați și la postul vamal de la frontiera moldo-ucraineană Giurgiulești-Reni, în perioada 10 iunie - 12 iulie 2024, precizează Serviciul Vamal al Republicii Moldova.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te