Proiectul de modificare la legea privind activitatea farmaceutică - care, mai nou, se va numi legea farmaciei - se află în consultări publice până la data de 19 noiembrie, reglementează autorizarea, cerințele și supravegherea desfășurării activității unităților farmaceutice.
Pe lângă schimbarea denumirii legii, autorii proiectului renunță și la termenul de licențiere, pe care îl înlocuiesc cu autorizarea activității farmaceutice. Aceasta va fi eliberată pe un termen nelimitat și se va reperfecta doar în cazul în care se va schimba farmacistul diriginte, pe numele căruia se atribuie autorizația sau în cazul schimbării locației. Anterior, farmaciile obțineau licența de activitate pentru cinci ani.
Potrivit modificărilor activitatea farmaceutică se va desfășura în:
- farmacii comunitare - asigură vânzarea şi eliberarea medicamentelor şi altor produse prevăzute de lege;
- farmacii de spital - asigură vânzarea şi eliberarea medicamentelor bolnavilor din spitale;
- instituțiile de învățământ superior cu profil medical și farmaceutic ca bază de învățământ și de activitate didactică, de cercetare, de preparare a medicamentelor și a altor produse farmaceutice.
Legea va fi însoțită de alte trei hotărâri de guvern. Prima hotărâre va fi despre condițiile de licențiere, care va stipula condiții diferite pentru fiecare farmacie.
Potrivit directorului Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu, nu vor mai exista filiale ale farmaciilor, dar toate farmaciile vor fi individualizate. „Fiecare farmacie comunitară va avea anumite cerințe de deschidere, cerințe privind suprafața și încăperile”, explică autoritatea.
- Te-ar putea interesa și: Moldovenii vor avea carduri europene de asigurări de sănătate. Când vor fi disponibile și ce servicii vor acoperi?
O altă hotărâre va fi legată de adaosurile comerciale aplicate pe fiecare sector: importator, distribuitor, farmacie.
Dragoș Guțu specifică cu odată cu aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) prețurile la medicamente eliberate fără prescripție medicală se vor liberaliza, întrucât UE nu reglementează prețurile la acestea.
Hotărârea va stipula și taxele de autorizare, care vor fi stabilite în funcție de tipul de unitate farmaceutică și de localitatea de amplasare a acesteia.
În municipiul Chișinău taxele vor fi foarte mari, „pentru a descuraja deschiderea de noi farmacii, întrucât nu mai este nevoie de alte farmacii”, explică Guțu.
Pentru înființarea unei farmacii comunitare în alte municipii decât Chișinău taxele vor fi mai mici, iar în sate autorizația de deschidere va fi gratuită. „Prin asta vrem să stimulăm agenții economici să deschidă farmacii în sate”, mai spune Dragoș Guțu.
- Te-ar putea interesa și: Tânărul care a deschis o farmacie în satul său natal
O altă hotărâre care va însoți proiectul de lege ține de distrugerea inofensivă prin incinerare a medicamentelor, care va stipula clar modul de colectare și distrugere a medicamentelor. Toate farmaciile vor fi obligate să colecteze medicamentele și dispozitivele medicale expirate pentru distrugerea lor ulterioară.
Legea cu privire la activitatea farmaceutică a fost adoptată în anul 1993, iar de-a lungul anilor aceasta a fost actualizată de 25 de ori.
În R. Moldova activează 1.510 farmacii autorizate, dintre care peste o mie în municipii și centre raionale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te