Autoritățile moldovene susțin că atitudinile negative în raport cu refugiații ucraineni s-au întețit în ultimele zile, cu precădere pe rețele de socializare, dar că acest lucru nu se întâmplă fără intenție. O avertizare în acest sens a făcut mai întâi un secretar de stat guvernamental, iar vineri șefa statului a numit deja tranșant problema, așa cum este văzută ea de autorități. Se atestă „un efort concertat și organizat de divizare a societății pe tema refugiaților”, a spus Maia Sandu, un lucru pe care șefa statului îl găsește condamnabil și inacceptabil.
Your browser doesn’t support HTML5
Maia Sandu susține că nemulțumirile legate de refugiații ucraineni sunt rodul unui efort organizat:
„Se atestă un efort concertat și organizat de divizare a societății pe tema refugiaților. Acest lucru este inacceptabil și trebuie oprit. Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri”, a spus șefa statului azi, într-un briefing de presă.
### Vezi și... ### Maia Sandu: campania de ură contra refugiaților ucraineni e rodul unui „efort organizat”Declarațiile vin la o zi după ce un demnitar guvernamental semnalase primul îngrijorarea autorităților, spunând că ar exista rea-intenție din partea unor „agenți instigatori”, care ar „provoca” atitudini negative din partea localnicilor față de refugiați, în timp ce primarul capitalei, Ion Ceban, a afirmat că printre refugiații care au nevoie de ajutor s-ar afla și „oameni foarte obraznici”, sugerând că aceștia ar pune în pericol securitatea locuitorilor capitalei:
„Estimăm că în perioada următoare, din bunul nostru simț, ne putem trezi cu lucruri destul de urâte, începând de la furturi, tâlhării, abuzuri, vandalism, care deja au loc”, a spus Ceban joi, potrivit unei înregistrări video.
„Moldova și moldovenii de acum două zile ajutau și donau necondiționat, împărtășeau dragoste și empatie împreună cu mărțișoare și un ceai cald. Cei mai mulți continuă să ajute. Vă rog mult să nu ne lăsăm manipulați și mai ales provocați de anumiți agenți instigatori, oameni fără suflete, dar cu agende scrise de alții”, a spus secretarul executivului de la Chișinău, Dumitru Udrea ieri, într-o conferință de la Chișinău.
„Să nu mai distribuim materiale video și postări care ne divizează, incită la ură și contribuie la încordarea atmosferei în țară”, s-a adresat, la rândul ei, azi Maia Sandu, către cetățeni, scoțând în evidență faptul că discursul de ură este răspândit fulgerător, mai ales pe rețelele de socializare.
„Nimeni nu poate incita la ură și violențe în numele libertății de exprimare”, a mai spus ea, îndemnându-i pe cetățeni să aibă răbdare unii cu alții.
Președinta a mai spus că este „inacceptabil” și „iresponsabil” ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane cu funcții publice „în scopuri politice”.
„Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică”, a avertizat șefa statului, fără a menționa vreun nume de politician.
### Vezi și... ### Refugiații ucraineni se ciocnesc cu „discursul de ură” la ChișinăuO activistă de la asociația Promo-LEX, Irina Corobcenco, specializată pe identificarea discursului de ură, a inclus în mod clar declarația de ieri a edilului de Chișinău în categoria de abateri pe care le cercetează.
Iar Lilia Zaharia, coordonatoarea editorială de la Stop Fals, o platformă de dezmințire a falsurilor creată de asociația presei independente API, ne-a spus azi că a observat și ea, în presă și pe rețele, fapte ca cele menționate de autorități:
„Am făcut ieri o monitorizare a media care au difuzat aceste mesaje. Au fost site-ul actualitati.,md și TV6 – în cazul primului e citat doar Ion Ceban, fără să se spună dacă sunt înregistrate cazuri de poliție, în cazul reportajului de la TV6 nu e citată nici o sursă, doar niște cetățeni care spus ce le-ar fi spus alte persoane”, spune Lilia Zaharia.
„Instigarea aceasta la ură inter-etnică am observat-o încă săptămâna trecută, când un video de pe rețele reprezenta o mulțime de oameni care merg pe un câmp și în comentarii se spunea că sunt ucraineni care merg spre R. Moldova, deși atunci încă nu se înregistra un flux sporit de refugiați. Cred că a fost un mesaj lansat ca să fie rostogolit ”, mai zice jurnalista.
Your browser doesn’t support HTML5
Aflat în vizită la Chișinău, șeful politicii externe și de securitate europene, Josep Borrell, a lăudat zilele trecute Republica Moldova pentru primirea refugiaților ucraineni și a făcut apel împotriva discriminării acestora.
„Războiul din Ucraina creează o atmosferă tensionată în regiune, inclusiv în țara noastră. Oamenii sunt speriați și nervoși: și cetățenii moldoveni pomeniți cu un conflict armat la frontieră, dar mai ales refugiații sosiți din țara vecină, ajunși pe drumuri, fugind din calea bombelor. În aceste condiții este important să nu generalizăm incidente izolate sau unele situații de conflict, dar să căutăm soluții pașnice pentru ele”, a declarat Maia Sandu.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie, în R. Moldova au intrat peste 130.000 de refugiați, iar jumătate dintre ei au decis să rămână aici, au anunțat autoritățile moldovene la 3 martie.
În timp ce încearcă să prevină o campanie de discriminare împotriva refugiaților, autoritățile R. Moldova au lăudat efortul a mii de moldoveni de rând care au sărit în ajutorul refugiaților, în special în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, transportându-i de la graniță la Chișinău și oferindu-le adăpost. Dar capacitățile R. Moldova sunt la limită, au spus autoritățile, cerând sprijin internațional.
### Vezi și... ### Invazie rusească în Ucraina, ziua a noua | stația nucleară din Zaporojie bombardată