Autoritățile de la Astana plănuiesc discuții cu Moscova despre refugiații ruși

Locuitori din regiunea Volgăi trec frontiera în Kazahstan

Președintele kazah, Qasym-Zhomart Toqaev, a declarat că țara sa intenționează să poarte discuții cu Moscova cu privire la afluxul masiv de cetățeni ruși care intră în Kazahstan ca urmare a declarării unei mobilizări militare parțiale în Federația Rusă pentru a susține războiul din Ucraina.

### Vezi și... ### Niciun permis de ședere în Kazahstan pentru rușii care se sustrag de la mobilizare

Vorbind cu jurnaliștii în orașul Turkistan din sudul Kazahstanului la 27 septembrie, Toqaev a numit afluxul de cetățeni ruși în țară „o chestiune politică și umanitară”, subliniind că trebuie aplicate toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța celor care intră în țară. „Nu avem nicio criză. Guvernul nostru trebuie să își facă treaba. Persoanele care sosesc vor primi ajutor, dar nu beneficii speciale. Toate procedurile necesare se vor desfășura în conformitate cu legea. Vom purta discuții cu Rusia și vom rezolva această problemă cu luarea în considerare a intereselor poporului nostru", a declarat Toqaev.

Președintele Kazahstanului face aceste declarații în contextul în care kazahii sunt îngrijorați de faptul că numărul mare de ruși care intră în țară alimentează deja o criză imobiliară. Unele surse de presă susțin că proprietarii au început să evacueze chiriașii kazahi pentru a închiria locuințe rușilor la prețuri mult mai mari.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | America îi ajută pe ucraineni să cerceteze atrocitățile rușilor