Autoritățile de la Astana resping cererea Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei în Kazahstan

Ministerul Afacerilor Externe, Astana, Kazahstan

Autoritățile kazahe au respins cererea Ministerului rus de Externe de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei în Kazahstan, Petro Vrublevski, din cauza comentariilor sale din luna august referitoare la uciderea rușilor.

### Vezi și... ### Ministrul de interne kazah: După anunțul mobilizării, au intrat în țară 200 de mii de ruși

Purtătorul de cuvânt al Ministerului kazah de Externe, Aibek Smadiiarov, a declarat pe 5 octombrie că tonul cererii Moscovei de expulzare a ambasadorului ucrainean este „în disonanță cu caracterul de relații reciproce aliate dintre Kazahstan și Rusia ca parteneri strategici egali”. Smadiiarov a mai spus că ambasadorul rus în Kazahstan, Aleksei Borodavkin, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Astana în legătură cu această situație.

Vrublevski s-a aflat în centrul unui scandal în luna august, după ce a declarat într-un interviu: „cu cât ucidem mai mulți ruși acum, cu atât mai puțini vor fi să ucidă copiii noștri în viitor".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat pe 4 octombrie că Moscova este „indignată” că Vrublevski a rămas în Kazahstan, adăugând că ambasadorul kazah în Rusia, Ermek Koșerbaev, a fost convocat în legătură cu această problemă.

Smadiiarov a declarat că Astana și Kievul „au înțeles perfect situația” și că o decizie privind plecarea diplomatului din Kazahstan va fi luată doar de Kiev.

### Vezi și... ### Ministerul kazah de Externe îl convoacă pe ambasadorul ucrainean pentru comentarii „nepotrivite”