Autoritățile de la Chișinău, îngrijorate de mobilizarea anunțată de Putin

Natalia Gavrilița a condamnat organizarea referendumurilor pentru proclamarea independenței și alipirea la Rusia în cele patru regiuni din Ucraina controlate de Moscova.

Președintele parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministra Natalia Gavrilița s-au arătat îngrijorați de anunțul făcut de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la mobilizarea parțială pentru a completa rândurile militarilor ruși care luptă în războiul din Ucraina. Potrivit lor, acest lucru va duce la o escaladare a conflictului.

Șeful legislativului a declarat, într-o emisiune de la TV8, că subiectul privind mobilizarea rezerviștilor ruși va fi discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care va avea loc sâmbătă, 24 septembrie. Igor Grosu a mai spus că nu există un pericol iminent pentru R. Moldova.

„În prezent, tot ce spun experţii militari ucraineni, internaţionali, este să nu există un pericol pentru regiunea Odesa. Primul lucru care ne-ar viza pe noi este un nou val de refugiaţi”, a afirmat președintele parlamentului.

Potrivit lui, amenințarea cu arma nucleară venită din partea liderului de la Kremlin nu este reală, deoarece „oamenii acolo sunt raționali, dincolo de bravada pe care o prezintă la televizor”.

### Vezi și... ### Maia Sandu condamnă din nou ferm invazia Rusiei în Ucraina

Și șefa guvernului, Natalia Gavrilița a declarat, într-o conferință de presă, vineri, 23 septembrie, după ședința guvernului de la Cahul, că este îngrijorată de mobilizarea parțială anunțată de președintele Rusiei, în contextul războiului din în Ucraina. Ea a spus că implicarea unui număr mai mare de oameni în acest război va duce la escaladarea situației.

De asemenea, Gavrilița a condamnat organizarea referendumurilor pentru proclamarea independenței și alipirea la Rusia în cele patru regiuni din Ucraina controlate de Moscova, precum și amenințarea din partea lui Vladimir Putin cu privire la lansare unor atacuri nucleare.

Prim-ministra recunoaște că nu există un program al autorităților privind informarea oamenilor în legătură cu impactul unui eventual atac nuclear, menționând că pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență există anumite ghiduri, acestea însă „sunt abstracte”.

„Eu foarte sincer îmi doresc să nu se ajungă la așa ceva”, a punctat șefa guvernului.

Mobilizarea militară pentru războiul din Ucraina, anunțată de Putin pe 21 septembrie, a fost condamnată și de președinta Maia Sandu, în discursul ținut la Adunarea generală ONU de la New York, reamintind că invazia rusă este un atac la adresa principiilor de bază ale Națiunilor Unite.

Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie, mobilizarea rezerviștilor pentru a-i implica în războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin a mai acuzat Occidentul de „șantaj nuclear” și a amenințat cu un răspuns similar în cazul în care Ucraina va continua să lupte pentru teritoriile în care sunt organizate așa-numitele referendumuri privind declararea independenței față de Ucraina.

### Vezi și... ### Cum sunt afectați moldovenii cu cetățenie rusă de mobilizarea lui Putin