Autoritățile de la Minsk au inclus Serviciul Belarus al Europei Libere în registrul organizațiilor extremiste

Ministerul de Interne de la Minsk a inclus Serviciul Belarus al Europei Libere, Radio Svaboda, într-un registru al organizațiilor extremiste, continuând o campanie de represalii împotriva presei independente și a societății civile.

### Vezi și... ### RFE/RL își exprimă îngrijorarea față de soarta jurnalistului din Belarus Andrei Kuznecik

În anunțul din 23 decembrie, ministerul a spus că „un grup de cetățeni asociați prin intermediul resurselor de internet ale Radio Svaboda a fost desemnat drept extremist”. Decizia înseamnă că belarușii care sunt abonați la site-ul Radio Svaboda riscă până la șase ani de închisoare. La începutul lunii, un tribunal de la Minsk a mai desemnat drept extremiste conturi ale radio Svaboda pe rețelele de socializare și canalul său din rețeaua Telegram.

### Vezi și... ### Ani grei de pușcărie pentru oponenții lui Alexandr Lukașenka

Sute de alte conturi și canale ale presei independente au fost desemnate drept extremiste după izbucnirea unor ample proteste pro-democrație în august 2020, când Alexandr Lukașenka și-a revendicat victoria și un nou mandat de președinte la controversatele alegeri prezidențiale de atunci.

Opoziția a spus că scrutinul a fost fraudat, iar guvernele occidentale nu au recunoscut rezultatele oficiale. Represaliile au inclus alungarea în străinătate a principalilor exponenți ai opoziției și arestarea a mii de oameni, existând relatări credibile despre aplicarea torturii în detenție.