Autoritățile din Belarus măresc presiunile asupra opoziției

Zeci de mii de oameni au protestat din nou la Minsk împotriva președintelui Alexandr Lukașenla, duminică, 23 august 2020.

Autoritățile din Belarus măresc presiunile asupra oponenților politici ai președintelui Alexander Lukașenka, care potrivit rezultatelor oficiale, a câștigat un al șaselea mandat consecutiv pe 9 august, cu peste 80% din voturi. Rezultat contestat de opoziție și de zeci de mii de oameni care de atunci protestează zilnic, cerând demisia președintelui și organizarea de noi alegeri sub control internațional. Ministerul Apărării a anunțat că unele unități vor fi puse în stare de alertă și vor fi mobilizați rezerviști.

Comisia belarusă de investigații a deschis o anchetă penală împotriva membrilor așa-numitului Comitet de coordonare, creat de susținătorii principalei candidate a opoziția Svetlana Țihanovskaia pentru a negocia o tranziție pașnică a puterii. Printre membri Comitetului, anchetați acum, se numără și scriitoarea Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. A fost convocată pentru audieri pe 26 august deși din cauza problemelor de sănătate, Alexievici nu a participat la nici o reuniune a Comitetului, a declarat Europei Libere o purtătoare de cuvânt a candidatei opoziției. După alegerile din 9 august și reprimarea violentă a protestelor, Alexievici declara că „autoritățile au declarat acum război cetățenilor”.

### Vezi și... ### Laureata premiului Nobel Svetlana Alexievici interogată la Minsk într-un dosar penal

Luni au fost reținuți și doi membri ai Comitetului de coordonare în fața fabricii de tractoare din Minsk sub acuzația că încercau să organizeze un protest neautorizat.