Autoritățile din Belarus pretind că un elicopter militar ucrainean ar fi zburat în teritoriul belarus

Autoritatea de frontieră din Belarus a susținut pe 4 decembrie, fără a prezenta dovezi, că un elicopter militar ucrainean ar fi zburat până la un kilometru în teritoriul belarus.

Oficialii ucraineni nu au comentat imediat acuzația Minskului, care spunea că presupusa survol ar fi avut loc în timpul exercițiilor militare, potrivit agenției ruse de presă RIA. Nu a existat nicio confirmare externă a unei astfel de încălcări a spațiului aerian belarus. Minskul este implicat într-un conflict diplomatic dur cu Occidentul din cauza represiunii impuse de regimul lui Aleksandr Lukașenka împotriva opoziției , presei independente și celor care au susținut mișcările masive de protest de anul trecu, după controversatele alegeri prezidențiale care i-au dat liderului de la Minsk un nou mandat.

### Vezi și... ### UE și Statele Unite pregătesc noi sancțiuni împotriva R. Belarus, ca reacție la criza migranților

Uniunea Europeană acuză mai nou Minskul de „război hibrid” folosind migranți din Orientul Mijlociu pentru a crea o criză la granița Uniunii Europene. Lukașenka s-a bazat din ce în ce mai mult pe sprijinul Moscovei, cu care a organizat recent exerciții militare comune și luna trecută a lansat patrule aeriene regulate peste granița de vest a Belarusului. Rusia a fost, de asemenea, acuzată de o acumulare majoră de trupe în vestul său, în ceea ce Kievul și Washingtonul au sugerat că ar face parte din pregătirile pentru o posibilă invazie a Ucrainei.

În iulie, Lukașenka a închis complet granița Belarus-ului cu Ucraina, după ce a susținut că Statele Unite și aliații lor complotează să-l răstoarne printr-o lovitură de stat. La 30 noiembrie, Minskul a anunțat că recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 ca fiind legală Legalitatea anexării Crimeii de la Ucraina de către Rusia este respinsă în mod covârșitor de către Națiunile Unite.