Autoritățile electorale din Bosnia-Herțegovina cer renumărarea voturilor în Republica Srpska

Milorad Dodik, candidatul Alianței Social-Democraților Independenți, în campanie electorală la Banja Luka, 2 octombrie 2022

Autoritățile electorale din Bosnia-Herțegovina au ordonat renumărarea tuturor buletinelor de vot exprimate în Republica Srpska în timpul recentelor alegeri prezidențiale.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat această decizie pe 10 octombrie, după ce a luat în considerare mai multe obiecții și a analizat înregistrările video ale votului din entitatea sârbă a țării. „Procesul electoral este atât de contaminat încât nu este posibil să se determine rezultatele exacte”, a declarat președintele CEC, Suad Arnautovic. Arnautovic a precizat că va fi acordată o atenție specială analizei buletinelor de vot anulate și deteriorate.

### Vezi și... ### Opoziția din Republica Srpska vrea renumărarea voturilor la alegerile prezidențiale

Partidul Progresului Democratic (PDP), Partidul Democrat Sârb, (SDS), aflat în opoziție, și Lista pentru Justiție și Ordine au cerut renumărarea voturilor pentru președinție, pe fondul unor informații privind nereguli electorale în timpul alegerilor din 2 octombrie. Pe 9 octombrie, mii de susținători ai opoziției au ieșit în stradă pentru a protesta față de rezultatele anticipate ale alegerilor, care îl dădeau câștigător pe Milorad Dodik de la Alianța Social-Democraților Independenți (SNSD).

Potrivit ultimelor rezultate oficiale, Dodik ar fi obținut aproximativ 291 915 voturi, față de 262 969 de voturi pentru Jelena Trivic, susținută de opoziție. Dodik, care a negat acuzațiile de fraudă electorală, este cel mai influent politician din Republica Srpska timp de ani de zile. El are relații apropiate cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Statele Unite și Marea Britanie l-au sancționat pentru că ar fi încercat să submineze pacea și stabilitatea în țară.

În timpul unei conferințe de presă la Belgrad, la 10 octombrie, Dodik a declarat că renumărarea voturilor este inacceptabilă și că partidul său SNSD „a câștigat la toate nivelurile".

### Vezi și... ### Alegeri în Bosnia | Milorad Dodik s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova