Autoritățile impuse de Rusia plănuiesc o evacuare majoră în regiunea Herson

Localități din regiunea Herson după alungarea armatei ruse de ocupație, octombrie 2022

Autoritățile impuse de Rusia în regiunea Herson, ocupată parțial și recent anexată în sudul Ucrainei, spun că se confruntă cu "o perioadă dificilă" și au autorizat o evacuare parțială a regiunii în fața unei contraofensive majore a forțelor ucrainene.

### Vezi și... ### Ofensiva ucraineană continuă rapid în sudul Ucrainei

Vladimir Saldo, liderul instalat de Rusia în Herson, a declarat pe Telegram, că regiunile rusești Krasnodar și Stavropol sunt pregătite să primească copii și adulți din regiunea Herson. Șeful adjunct al regiunii, Kirill Stremousov, numit de Moscova, a declarat pentru agenția rusă RIA Novosti că copiii mici, părinții lor și persoanele în vârstă ar putea fi relocați în două regiuni din sudul Rusiei, deoarece zona Herson se pregătește „pentru o perioadă dificilă”.

La începutul săptămânii trecută, Stremousov le transmitea rezidenților că nu există niciun motiv de panică: „Artileria și avioanele noastre de luptă lovesc forțele inamice care intră pe teritoriul suveran al Rusiei”.

Rusia a declarat că anexează regiunile ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk, chiar dacă forțele sale sunt împinse înapoi în multe zone. Occidentul a condamnat anexările ilegale, spunând că acestea nu vor fi niciodată recunoscute, și i-a sancționat drastic pe cei implicați.

În contraofensiva sa, Ucraina a înregistrat victorii importante în nord-estul țării. Progresele au fost mai lente în sud, dar forțele Kievului au respins trupele de ocupație rusești în regiunea Herson, cu scopul de a recuceri, în cele din urmă, strategicul oraș-port Herson.

### Vezi și... ### Forțele ucrainene avansează în regiunile cucerite de Rusia, în vreme ce Putin promite „stabilizarea”