Autoritățile iraniene interzic apariția femeilor în reclame

Interzis accesul femeilor pe stadionul Mashhad, 29 martie 2022

Ministerul iranian al Îndrumării a informat agențiile de publicitate că, în conformitate cu înăsprirea de către guvern a așa-numitei legi „Hijab și castitate”, femeilor le este interzisă de acum înainte apariția în reclame.

Ministerul a trimis o scrisoare agențiilor la sfârșitul săptămânii trecute, în urma difuzării unui videoclip promoțional al companiei de înghețată Domino. În acest clip apare o actriță purtând un pulover care continuă să îmbrace alte straturi de haine, în timp ce pe ecran apar imagini cu un baton de înghețată. La finalul spotului publicitar, ea poartă o parka și o căciulă de iarnă în timp ce ia o mușcătură din înghețată.

Ulterior, o agenție guvernamentală a calificat reclama drept „o crimă” și a condamnat apariția actriței în spotul publicitar, afirmând că astfel de reclame duc la „promovarea imoralității” în societate.

Interdicția survine în contextul în care autoritățile iau măsuri tot mai drastice împotriva femeilor considerate că încalcă legea prevăzând obligativitatea purtării hijabului în public. Un ordin din 5 iulie al președintelui Ebrahim Raisi de aplicare a legii hijabului a dus la o nouă listă de restricții privind modul în care femeile se pot îmbrăca. Patrulele de îndrumare ale țării, sau poliția moralității, au devenit din ce în ce mai active în aplicarea legii.