La Chișinău, scenarii pesimiste în combaterea noului coronavirus (Galerie Foto)

O ambulanță prin Chișinău

Joi, ministra sănătăţii are planificată o ședință cu toţi şefii de spitale raionale pentru a vedea care este gradul de pregătire la nivel național.

Un nou caz de coronavirus a fost confirmat miercuri, 11 martie, în R. Moldova, numărul total ajungând la patru. Este vorba despre un tânăr revenit din Italia. Un alt caz testat este în proces de confirmare, a anunţat ministra sănătăţii Viorica Dumbrăveanu. Pe parcursul zilei au fost anunţate 43 de cazuri suspecte, dintre care 28 nu au fost confirmate. Rămân spitalizate 13 persoane, dintre care cinci copii. Consiliul Suprem de Securitate a decis să întărească capacitățile de coordonare și reacție rapidă creând un centrul unic de comandă în cadrul Inspectoratului situațiilor de urgență. Noua entitate s-a reunit miercuri seară în prima şedinţă. Cu ce rezultate?

Your browser doesn’t support HTML5

La Chișinău, scenarii pesimiste în combaterea noului coronavirus



R. Moldova rămâne deocamdată în limitele a ceea ce epidemiologii numesc scenariul întâi de intervenție privind epidemia de coronavirus, fiind înregistrate patru cazuri, toate importate din Italia. Întrucât situaţia se schimbă de la oră la oră, autoritățile examinează alte trei scenarii de intervenţie. Dacă numărul contaminărilor va ajunge la 400, se va trece la scenariul al doilea. Dacă se vor înregistra până la 1000 de cazuri, se va aplica al treilea scenariu, ulterior cel de-al patrulea, a anunţat şeful statului Igor Dodon, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

La moment cele patru instituţii medicale, două pentru adulţi şi două pentru copii, selectate pentru cazurile confirmate, sunt pregătite să facă faţă celui de-al doilea scenariu, a declarat şeful statului.

„Pentru scenariul 2, adică până la 400 de cazuri, la această etapă sunt pregătite instituţiile medicale, sunt pregătite locurile în spitale, avem suficient echipament medical şi personal care o să asigure monitorizarea şi gestionarea crizei pentru scenariu 2. Toate aceste cazuri vor fi şi pot fi gestionate în municipiul Chişinău, în spaţiile pe care le avem.”

R. Moldova pe timp de coronavirus


Autorităţile iau în calcul însă şi scenariile mai pesimiste, adică creşterea numărului de contaminări până la cota de 1000 şi chiar peste, a declarat Igor Dodon, după prima şedinţă a centrului unic de comandă creat miercuri.

Ne pregătim de scenariile mai dificile, chiar dacă credem că nu o să ajungem la ele...
Igor Dodon, președintele R. Moldova


„Mâine ministra sănătăţii o să aibă discuții cu toţi şefii de spitale raionale pentru a vedea care este gradul de pregătire în toate raioanele în caz dacă ajungem la scenariul 3, 4 şi mai sus, pentru că tot ce ţine de scenariu 2, până la 400 de persoane, se gestionează de orașul Chișinău. Ne pregătim de scenariile mai dificile, chiar dacă credem că nu o să ajungem la ele.”

În caz de necesitate ar putea fi folosite inclusiv spitalul Ministerul de Interne, şi cel al Ministerului Apărării, a precizat Dodon.

Şeful statului a mai afirmat că Poliția de Frontieră va întări controlul la punctele de trecere la graniţă, în special la cele cu Ucraina. Autoritățile moldovene așteaptă un flux sporit prin acest puncte, după ce România a interzis transportul de pasageri din Italia, spunând că va plasa în carantină toate persoanele care intră pe teritoriul său venind din țara europeană cea mai afectată. Marţi, R. Moldova a suspendat legăturile aeriene cu Italia. Fluxul de persoane care traversează frontiera pe cale terestră şi aeriană a scăzut cu circa 30 la sută în ultimele 24 de ore.

### Vezi și... ### Lupta cu pandemia COVID 19: responsabilitate sau bâlci politicianist?


La moment autoritățile moldovene dispun de 300 de teste pentru depistarea virusului. Iar joi OMS va mai livra 1000 de teste. Rezultatele probelor prelevate persoanelor suspecte se actualizează la fiecare 24 de ore. Din cele 30 de cazuri suspecte anunţate de autorităţi miercuri dimineaţa, 28 s-au dovedit a fi negative. Un caz a fost confirmat, altul e în faza de a proba rezultatul prezumptiv ce se arătase pozitiv. Directorul Centrului pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, afirmă că în următoarea perioadă va creşte fluxul cetăţenilor care se vor adresa pentru identificarea virusului şi eventual pentru spitalizare, motiv din care şi rezultatele testărilor ar putea dura.

Noi vorbim de cele mai pesimiste scenarii. Toată lumea trebuie să înţeleagă că ele se pot întâmpla, de aceea răbdare...
Nicolae Furtună, directorul Centrului pentru Sănătate Publică


„Fluxurile vor fi în creștere, de aceea lucrurile se vor operaționaliza, se vor examina mai de durată în timp. Vă rog frumos să aveți înțelegerea cuvenită, că e una când avem trei sau probe în lucru şi este cu totul altceva când avem 30 de probe în lucru. Nu sunt pesimist, sunt realist. Reieșind din practicile precedente, noi putem să avem şi 60-70 de probe în lucru. Există o situaţie reală care poate fi dezvoltată. Noi vorbim de cele mai pesimiste scenarii. Toată lumea trebuie să înţeleagă că ele se pot întâmpla, de aceea răbdare.”

Guvernul a aprobat miercuri înăsprirea sancțiunilor contravenţionale și penale pentru persoanele care încălcă deliberat măsurile de prevenire sau combatere a noului virus. Persoanele care declară date eronate în fişele epidemiologice sau care provoacă din rea-intenţie răspândirea bolii riscă amenzi de până la 50 de mii de lei, fiind posibilă și pedeapsa cu închisoarea de până la 3 ani, asta dacă propunerile guvernului vor fi acceptate și de parlament. Cabinetul de miniștri a mai votat interzicerea exportului de mărfuri medicale, precum măștile de protecție și dezinfectanții, pentru a putea fi acoperite nevoile interne în caz de criză epidemiologică de proporții.