Autoritățile ruse i-au cerut guvernului ceh statuia mareșalului sovietic Ivan Konev

Demontarea statuii lui Ivan Konev, Praga, 3 aprilie 2020.

Autoritățile ruse i-au cerut guvernului ceh statuia mareșalului sovietic Ivan Konev, pe care autoritățile din Praga au demontat-o săptămâna trecută, în ciuda protestelor Moscovei, într-o dispută tot mai intensă.

Konev, care a condus forțele Armatei Roșii contra trupelor naziste pe teritoriul Cehoslovaciei în timpul celui de-al doilea războil mondial, e o figură controversată din cauza rolului jucat de el ulterior în instaurarea comunismului în această țară central-europeană, în suprimarea revoltei maghiare din 1956 și în construirea Zidului Berlinului, în 1961.

Rusia s-a considerat ofensată de înlăturarea în 3 aprilie a statuii lui Konev, despre care autoritățile municipale din Praga au spus că va fi dusă la un muzeu.

Ministrul apărării rus Serghei Șoigu i-a cerut omologului său ceh Lubomír Metnar să mijlocească trimiterea monumentului la Moscova. A intervenit însă ministerul ceh de externe, care a precizat că decizia aparține municipalității pragheze, și că autoritățile centrale cehe nu se vor opune dacă se va hotărî ca statuia să fie trimisă la Moscova.