Autoritățile sârbe promit să urmărească penal „huliganii”, după marșul LGBT și contramanifestații

Europride pe stadionul Tašmajdan din Belgrad

Procuratura din capitala Serbiei, Belgrad, a declarat că va face tot ce este necesar pentru a-i identifica și urmări în justiție pe cei care au provocat violențe în timpul unui marș EuroPride, interzis oficial de autorități.

Pe 18 septembrie, biroul a declarat că va face investigații pentru a „determina toate circumstanțele relevante ale atacurilor împotriva membrilor Ministerului de Interne... atacurile și amenințările făcute jurnaliștilor, precum și asupra anumitor participanți la evenimentul EuroPride”. În declarație se preciza că Parchetul Superior va colabora cu Ministerul de Interne pentru a-i identifica și urmări în justiție pe cei responsabili de violențe, unii fiind catalogați drept „huligani”.

### Vezi și... ### EuroPride la Belgrad, între interdicții oficiale și amenințările grupărilor religioase și naționaliste

Pe 13 septembrie, Ministerul de Interne a anunțat oficial interzicerea marșului de încheiere a Săptămânii EuroPride prin centrul Belgradului și a declarat că a refuzat în mod similar permisiunea pentru o contramanifestație în aceeași zi. Ministerul a concluzionat că exista „pericolul de violențe, distrugere a proprietății și de alte forme de perturbare a ordinii publice la scară mai mare”.

Cu toate acestea, activiștii LGBT au anunțat că vor organiza marșul într-un fel sau altul și aproximativ 1000 de susținători au făcut o plimbare în centrul Belgradului, sub supravegherea a aproximativ 6000 de membri ai personalului de securitate.

În același timp, opozanții de extremă-dreapta s-au ciocnit cu poliția pe străzile orașului. Organizatorii evenimentelor EuroPride s-au confruntat, de asemenea, cu o opoziție puternică din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe conservatoare.