De teama unui incident nuclear, autoritățile ucrainene distribuie iod la Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie, 22 august 2022

Autoritățile ucrainene au început să distribuie tablete de iod rezidenților din apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, pentru a oferi protecție împotriva unei potențiale intoxicații cu radiații în cazul unui dezastru nuclear.

Decizia luată pe 27 august are loc în contextul în care Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații pentru bombardamentele în jurul sitului și la o zi după ce Rusia a blocat adoptarea unei declarații-cheie a ONU din cauza modului în care se referă la criza în care se află centrala pe timp de război.

### Vezi și... ### Rusia blochează un document-cheie ONU, invocând abordarea politică a situației de la Zaporojie

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sistemele de răcire a reactoarelor nucleare ale centralei, după ce instalația a fost oprită temporar la 25 august, punând în pericol energia necesară pentru funcționarea sistemelor. O defecțiune a sistemului de răcire ar putea provoca topirea miezului reactorului la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Pe 27 august, Ucraina a declarat că forțele rusești au tras asupra orașelor de peste râu de centrală, în timp ce Rusia a afirmat că trupele ucrainene au bombardat o clădire în care este depozitat combustibilul nuclear.

Afirmațiile nu au putut fi verificate independent. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a declarat că a adunat o echipă de inspectori și că este pregătită să viziteze centrala, dar că nu este clar când vor primi permisiunea părții ruse.

### Vezi și... ### Kievul confirmă: Ambele reactoare nucleare de la Zaporojie au fost reconectate la rețea