Autostrada „Unirii” primește finanțare europeană

Autostradă în construcție în România (foto arhivă).

România va primi 9,6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru finanțarea în următorii 7 ani a celor mai importante proiecte de infrastructură, între care Autostrada Unirii Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni (mai puțin capetele care vor fi finanțate prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență/ PNRR) și continuarea Autostrăzii A7 a Moldovei până la Siret, sau Timișoara – Moravița, informeză publicația Ecomedia.ro, citând Ministerul Transportului de la București.

### Vezi și... ### «Highway star»: rețeaua de autostrăzi în UE și implicațiile ei

Banii incluși în Programul Operațional Transport 2021-2027 (POT 2021-2027) au fost aprobați de Comisia Europeană, iar din suma totală 9,6 miliarde euro, 4,6 miliarde sunt fonduri nerambursabile, a anunțat vineri, 16 decembrie, ministrul român al Transporturilor Sorin Grindeanu.

În noiembrie, ambasadorul R. Moldova la Bucureșt, Victor Chirilă declara presei române că Autostrada Unirii ar putea „să ajungă până la Chișinău. (…). De ea depinde integrarea efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a mai spus ambasadorul.

Pentru capetele Autostrăzii Unirii care sunt finanțate prin PNRR și de la bugetul de stat lansa licitațiile vor fi lansate, „până la sfârșitul anului (....), ceea ce am promis”, a anunțat pe 15 decembrie ministrul Sorin Grindeanu,

Alte proiecte care vor fi finanțate prin Programul Operațional Transport 2021-2-27 sunt autostrăzile Sibiu – Pitești, Sibiu – Brașov, „extensii și modernizări ale infrastructurii feroviare (inclusiv rețeaua de metrou), dar și proiecte pentru îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre”, a mai declarat ministrul român al Transporturilor.