Your browser doesn’t support HTML5
Drepturile femeilor și problema egalității de șanse în Republica Moldova fac obiectul unui interviu consemnat de G4Media cu Alina Andronache, expert al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. Andronache arată că dispozitivul precar de corectare a aspectelor negative e generat inclusiv de „caracterul patriarhal și conservator al societății din Republica Moldova” și de „influența bisericii de la Chișinău, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, în privința Convenției de la Istanbul care oferă un cadru legal internațional pentru îngrădirea fenomenul de violență domestică”. Violența domestică ia amploare, la fel bullyingul în școli. „Dacă ar fi să mergem la rădăcini, a spus Alina Andronache, la noi (…) educația prin violență este în continuare promovată și considerată ca o normă. Avem generații care cresc prin violență și cu violență, atunci știm că ei vor transmite această formă de violență”. Un sondaj realizat în lunile februarie și în iulie a confirmat opinia majoritară că „destinul femeii este familia și gospodăria”. Femeile active social își pierd independența atunci când devin mame (concediul de maternitate prea lung le scoate practic în afara câmpului muncii), sau nu și-o pot câștiga dacă își propun să aibă și familie și o carieră. Experta își pune mari speranțe în ratificarea Acordului de la Istanbul, care ar crea și în Moldova cadrul instituțional și financiar de sprijinire a egalității de gen, de combatere a violenței domestice. Sunt amintește și corectate numeroasele neadevăruri prin care se încearcă de multă vreme să fie compromisă ratificarea acestui document.
Dan Tăpălagă, analist la G4Media, se ocupă azi de unul din aspectele critice pe care ar trebui să le rezolve rapid noul guvern, în speță ministrul de justiție: faptul că România ocupă „prima poziție în topul țărilor europene în materie de trafic cu ființe umane, top realizat oficial de Departamentul de Stat al SUA”. Or ce se vede, de fapt : că ieri, poliția și procurorii DIICOT au derulat o operațiune cu „400 de percheziții și descinderi la clanuri interlope din mai multe orașe, soldate cu reținerea a 154 de persoane, dintre care 36 puse sub control judiciar, iar alte două (…) predate altor țări în baza mandatelor europene de arestare”. Un „heirupism instituțional” care, spune Tăpălagă, „este (…) simptomul unui eșec de proporții. Nu s-ar fi ajuns aici, la o producție record de crimă organizată la hectar, dacă poliția și procurorii și-ar fi făcut treaba zi de zi, dacă unii lideri interlopi n-ar fi ajuns protejați de politicieni, dacă statul ar fi investit cu adevărat resurse în lupta anti-mafia”.
Numai că noua formulă de guvernare „pare nu doar nepotrivită, ci și bolnavă”, scrie pentru Deutsche Welle Sabina Fati. „Liberalii sunt (déjà) puși la zid din interior și din exterior pentru incapacitatea de a-și sincroniza mișcările cu scopul propus”. Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, le-a aruncat în față chiar la ședința de învestitură anoului guvern de coaliție că n-au făcut nimic în guvernarea Florin Cîțu și trebuie să repare ei acum totul. O vor face însă cu miniștri precum Sorin Grindeanu, fost premier și, mai ales, autor al celebrei ordonanțe 13 care intenționa să grațieze mai multe fapte de corupție și să dezincrimineze abuzul în serviciu. Grindeanu a fost validat ieri ca ministru al transpoturilor și vicepremier.