„Avem și casa noastră, dar mă simt mai bine aici”

Beneficiari ai Centrului social Phoenix de la Rîșcani.

Your browser doesn’t support HTML5

Centrul social Phenix pentru persoane cu dizabilități de la Rîșcani

Complexul Phoenix din raionul Rîșcani oferă gratuit servicii sociale pentru copii și tineri cu nevoi speciale, dar și servicii rezidențiale pentru vârstnici, contra cost.

La modul practic, în fiecare zi aproximativ 15 copii din raionul Rîșcani, Drochia și Glodeni sunt aduși aici, transportul acestora fiind organizat de administrația centrului.

Prima zi a fost emoționantă pentru mine, că până atunci stăteam acasă, nu aveam așa mulți prieteni, dar de atunci mi-am făcut prieteni, pot să comunic cu ei, ne ajutăm la nevoie, ne susținem unul pe altul, suntem ca o familie.” - spune Alexandru, un tânăr de 18 ani, beneficiar al Centrului.

Programul tinerilor este unul încărcat, aceștia au ore de masaj, înot, kinetoterapie, logopedie, fac și ore de matematică, română, iar mai nou vor începe să ia lecții de vioară de la domnul profesor.

Beneficiari ai Centrului social Phoenix pentru persoane cu dizabilități și vârstnici de la Rîșcani.

Beneficiari ai Centrului social Phoenix pentru persoane cu dizabilități și vârstnici de la Rîșcani.

Totodată, centrul Phoenix a devenit a doua casă pentru nouă bătrâni, printre care și Gheorghe Velisca, supranumit domnul profesor de muzică.

La cei aproape 80 de ani, nea Gheorghe-violonistul spune că singurătatea este mult prea apăsătoare, de aceea a ales să-și aline bătrânețile alături de copiii și bătrânii beneficiari ai centrului.

Eu as zice că e foarte bine. Eu mă simt bine, că dacă nu m-aș simți bine, m-aș duce de aici. Avem surori medicale, avem femei care îngrijesc de noi. Eu nu am nimic așa, nici de laudă, nici de critică, dar în general sunt foarte bune. Caută de noi. Avem și casa noastră, dar mă simt mai bine aici”, mărturișește nea Gheorghe.

În tinerețe a fost profesor de muzică, prietenă de suflet fiindu-i vioara, de care nu se desparte niciodată. Nu trece o zi fără repetiții, cântă și îi încântă pe colegi, dar ca să treacă timpul cu folos, spune el, planifică să predea lecții de vioară și pian copiilor care frecventează Centrul de zi.
„Eu am doritori, și din copii, și din părinți, dar e vorba de instrumente, nu avem instrumente mici, dar o să capăt eu, mai am niște cunoștințe... Ne trebuie și niște cărți speciale de vioară, de pian. Avem aici și o orgă. ...o să mă apuc și cu copiii, încet, încet cât de puțin.”

Victoria Dunford, fondatoarea organizației MAD-Aid, locuiește de 16 ani în Marea Britanie și este cea care a pus pe picioare printre altele și proiectul social Phoenix. De aproape două luni centrul Phoenix găzduiește și cetățeni din Ucraina, care au fugit din calea războiului.
„A început cu o singură idee, cu un singur vis foarte mic, să aducem 30 de paturi de la spitalele din Marea Britanie ca să le instalăm în spitalul din Rîșcani. După care, ca un bulgăre de zăpadă s-a mărit. Pe parcurs am început să aducem și scaune rulante, căci am văzut cât de mulți copii sunt izolați - astfel a apărut complexul Phoenix. Complexul Phoenix este ca acasă pentru toți cei care activează aici, care beneficiază de el. Este ca o familie mare. În rest este multă muncă și este nevoie de încă mai multă muncă.”

Beneficiari ai Centrului social Phoenix pentru persoane cu dizabilități și vârstnici de la Rîșcani în excursie la statuia lui Ștefan cel Mare de la Chișinău.

Beneficiari ai Centrului social Phoenix pentru persoane cu dizabilități și vârstnici de la Rîșcani

Anul acesta se fac 10 ani de când a fost lansat proiectul, sute de cărucioare pentru copii și mii de paturi de spital, donate de Marea Britanie, au fost instalate în spitalele din nordul Republicii Moldova. Echipa din spatele proiectului, formată la începuturi din două persoane, acum este compusă din 24 de medici și asistente medicale.

„Viziunea mea ar fi că în momentul în care Complexul Phoenix devine sustenabil și este mai ușor de promovat și alte organizații sau chiar și statul să preia modelul și să-l multiplice. La moment mă aflu în Republica Moldova și am adus cu mine un primar din Marea Britanie, din localitatea mea. El zicea că, de fapt, n-ar strica că luăm modelul înapoi și în Marea Britanie, ca să-l dezvoltăm.”

Prin intermediul proiectului, peste 300 de britanici au vizitat Moldova. În ultimele câteva săptămâni, comunitatea MAD-Aid din Marea Britanie donează, colectează, împachetează și încarcă camioane întregi care au destinația refugiații din R. Moldova.
„Comunitatea mea s-a unit să colecteze tot ce este necesar și să trimitem în R. Moldova. Primarii din câteva localități și-au luat o săptămână liberă și au sortat, au încărcat în rând cu toți voluntarii.”

Victoria Dunford, care pentru munca ei de caritate a primit chiar o decorație de la regina Marii Britanii, spune că scopul acestor donații este de a ajuta țara să facă față numărului mare de refugiați și că acum, mai mult ca niciodată s-a convins că solidaritatea umană este arma supremă.