Pericol terorist: SUA și aliații occidentali își avertizează cetățenii să plece din perimetrul aeroportului din Kabul

Mulțimea continuă să se îndrepte spre aeroportul din Kabul, în speranța de a pleca din Afganistan, 25 august 2021.

Statele Unite și alte țări occidentale și-au avertizat cetățenii părăsească imediat perimetrul aeroportului din Kabul din cauza amenințării unui atac terorist, asta în timp ce mii de oameni continuă să se adune la aeroport în speranța de a reuși să părăsească Afganistanul.

Persoane evacuate din Afganistan sosesc in Spania, la Madrid, 24 august 2021.

Ambasada Statelor Unite la Kabul a emis o alertă miercuri seară, pe 25 august, cerându-le cetățenilor americani să evite deplasarea la aeroport. Cei care se află deja la porți ar trebui să plece imediat, din cauza „amenințărilor la adresa securității”.

Ministerul de externe britanic a emis o recomandare similară, spunând oamenilor din apropierea aeroportului să „se retragă într-un loc sigur”, adăugând că există „o amenințare continuă și ridicată de atac terorist”.

De asemenea, Australia și-a îndemnat cetățenii și cei cu viză pentru Australia să părăsească zona aeroportului, avertizând cu privire la „o amenințare foarte mare de atac terorist”.

"Nu călătoriți la Aeroportul Internațional Kabul Hamid Karzai. Dacă vă aflați în zona aeroportului, mutați-vă într-un loc sigur și așteptați sfaturi suplimentare", se spune în avertismentul guvernului australian

Mulțimi uriașe s-au adunat în și în jurul aeroportului, în timp ce oamenii devin din ce în ce mai disperați înainte de termenul de 31 august, când se va încheia operațiunea de evacuare, coordonată acum de mii de militari americani, staționați pe aeroportul din Kabul.

Your browser doesn’t support HTML5

„Când talibanii erau la putere, oamenii erau omorâți cu pietre”

Președintele american Joe Biden a invocat amenințarea pe care o reprezintă o grupare locală din rețeaua teroristă a Statului Islamic, ca motiv pentru decizia de a încheia evacuarea pe 31 august.

Gruparea Afganistan-Pakistan din cadrul rețelei teroriste a Statului Islamic este responsabilă pentru unele dintre cele mai serioase atacuri din aceste țări, din ultimii ani.

În timp ce trupele occidentale lucrează în interiorul aeroportului pentru a mări ritmul operațiunii de evacuare a cetățenilor străini și a afganilor „vulnerabili” (cei amenințați de posibile represalii din cauza colaborării cu trupele internaționale în ultimii 20 de ani), milițiile talibani păzesc perimetrul din jurul aeroportului.

Ahmedullah Rafiqzai, un oficial afgan care lucrează la Direcția Aviației Civile de pe aeroportul din Kabul, a declarat pentru Reuters că ar fi ușor pentru un terorist sinucigaș să atace în mulțimea masată în perimetrul aeroportului. El a precizat că s-au emis regulat avertismente, care sunt însă ignorate de mulțime.

De când talibanii au cucerit capitala afgană Kabul pe 15 august, Statele Unite și aliații lor au evacuat peste 88.000 de persoane, inclusiv 19.000 numai în ultimele 24 de ore. Armata americană spune că avioanele decolează într-un ritm de un avion la fiecare 39 de minute.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat într-o conferință de presă de la Washington că nu există un termen limită pentru efortul de a ajuta oamenii care doresc să plece din Afganistan, atât americani, cât și ceilalți, și că acest efort va continua „atâta timp cât va fi nevoie”.

Imagini din Kabul, unde femei trec pe lângă postere cu liderii milițiilor taliban, Afganistan, 25 august 2021.

Talibanii au declarat că trupele străine trebuie să se retragă până la sfârșitul lunii și au exclus orice prelungire a termenului. Ei i-au încurajat pe afgani să rămână, spunând în același timp că cei care au permisiunea de a pleca vor fi în continuare autorizați să facă acest lucru odată cu reluarea zborurilor comerciale.

Talibanii au promis să instaureze o formă mai tolerantă a regimului islamic, dar mulți afgani se tem că se va reveni la cea mai brutală formă de impunere a legilor islamice, cum a fost cazul în sub guvernarea Taliban din 1996-2001. Mai mult, se tem de represaliile la care ar putea fi supuși cei care au colaborat cu forțele aliate sau organizații occidentale în ultimii 20 de ani.

Un salon de cosmetică la Kabul, după venirea milițiilor Taliban, 18 august 2021.

Îngrijorătoare sunt și perspectivele femeilor din Afganistan, cărora primul regim taliban le-a interzis atât accesul la educație, cât și dreptul la muncă.