Avertisment OMS: fără măsuri drastice, în Europa ar putea fi 700 de mii de noi decese legate de Covid-19

Moscova în pandemie, noiembrie 2021.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că încă 700.000 de oameni ar putea muri din cauza COVID-19 în Europa până în martie, dacă nu se iau măsuri decisive pentru a limita răspândirea pandemiei.

În total, în regiunea europeană a OMS s-au înregistrat deja un milion și jumătatea (1,5) de decese legate de Covid-19.

În 49 din cele 53 de țări ale zonei europene a Organizației Mondiale a Sănătății se așteaptă ca secțiile de terapie intensivă să fie debordate de solicitări, se mai arată în declarația de marți a organizației internaționale.

Regiunea europeană a OMS include R. Moldova, Ucraina, Rusvia și alte republici fost sovietice, precum și Turcia.

OMS a explicat amploarea actualului val al pandemiei -al patrulea sau chiar al cincilea, cum s-a declarat în Franța – prin numărul relativ mare de persoane nevaccinate, scăderea protecției induse de vaccin – ceea ce ar necesita un supra-rapel (booster), dominanța variantei delta, extrem de contagiose și relaxarea măsurilor de igienă.

În Uniunea Europeană, 67,7% din populație este complet vaccinată, dar există variații mari între nivelul de vaccinare din diferitele țări membre.

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a anunțat că nivelul de alertă pandemică în capitală scade de la „codul roșu” la „codul portocaliu”, pe fundalul descreșterii numărului zilnic de cazuri noi de infectare. Autoritățile medicale au spus la 23 noiembrie că au fost confirmate 544 de cazuri noi în toată R. Moldova, ceea ce reprezintă o pătrime din recordul de cazuri zilnice, care a fost înregistrat în luna martie 2021.