În Statele Unite s-a înregistrat un nou record de cazuri zilnice de contaminare cu coronavirus, media pe șapte zile a cazurilor a depășit 267.000 marți, potrivit datelor cotidianului New York Times.
Două variante extrem de contagioase – Delta și Omicron – au dat peste cap traficul aerian și transportul în comun, spitalele sunt din nou pline până la refuz iar Statele Unite se pregătesc de o nouă iarnă complicată.
Marți, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite a redus de la 10 la 5 numărul de zile de carantină pentru persoanele contaminate, schimbare determinată de faptul că răspândirea rapidă a variantei Omicron a provocat o lipsă acută de forță de muncă, cele mai atinse branșe fiind serviciile, transportul aerian și desigur, sectorul medical.
Agenția nu a recomandat testarea înainte ca oamenii iasă din carantină, omisiune care ar putea duce la o răspândire și mai rapidă a variantei Omicron, punând și mai multă presiune asupra sistemului sanitar și așa suprasolicitat.
Tot marți, 28 decembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că varianta Omicron a noului coronavirus ar putea supune sistemele sanitare unor presiuni fără precedent, deși o serie de studii sugerează că provoacă forme mai ușoare de Covi-19.
China și multe țări europene au reintrodus restricții dure pentru a limita răspândirea noului coronaviurs. Franța, Italia, Portugalia și Marea Britanie s-au numărat printre țările care au raportat rate zilnice record de infecție după vacanța de Crăciun.
Experții spun că numărul real de cazuri de infectare sau reinfectare cu varianta Omicron este probabil mult mai mare decât indică cifrele oficiale, și asta pentru că se testează mai puțin și numai un mic procent din aceste teste este analizat pentru a depista noua variantă.
Un alt motiv este că Omicron provoacă multe cazuri asimptomatice, care seamănă cu o răceală.
OMS a avertizat că răspândirea rapidă a variantei Omicron „va duce în continuare la un număr mare de spitalizări, în special în rândul persoanelor nevaccinate, și va provoca suprasolicitarea spitalelor și a altor servicii esențiale”.
Ascultă un nou episod din podcastul „Mai Departe cu Artur Gurău”