Avertismentul Rusiei către UE și SUA: Nu vă jucați cu focul!

Moscova a avertizat Occidentul să nu se „joace cu focul ”, ca reacție la cea mai recentă rundă de sancțiuni impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană împotriva unor oficiali ruși de rang înalt, în legătură cu otrăvirea și întemnițarea opozantului Alexei Navalnîi.

Într-o declarație emisă la 2 martie, târziu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a numit sancțiunile „o măsură ostilă la adresa Rusiei”.

### Vezi și... ### Amnesty International a revenit asupra deciziei de a-l declara pe Navalnîi „prizonier de conștiință”

„Absurdul triumfă când motivul sancțiunilor este bazat pe presupusa otrăvire a lui Navalnîi cu oarece agent de război chimic toxic. Acesta este doar un pretext pentru continuarea amestecului nedisimulat în afacerile noastre interne, și nu vom accepta asta”, a spus ea într-o declarație.

„Indiferent de entuziasmul Statelor Unite pentru sancțiuni, vom continua să ne apărăm în mod consistent și ferm interesele naționale, respingând orice agresiune. Îi îndemnăm pe colegii noștri să nu se joace cu focul”.

Declarația Zaharovei a venit la câteva ore după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat sancțiunile.

Washingtonul a spus că sancționează șapte oficiali ruși, inclusiv pe șeful adjunct al administrației prezidențiale, după ce o anchetă americană a constatat „cu mare certitudine” că în spatele otrăvirii lui Navalnîi, în august, s-au aflat trei ofițeri FSB.

Anunțul Statelor Unite a venit la scurt timp după sancțiunile UE împotriva a patru oficiali ruși de rang înalt – Alexandr Kalașnikov, administratorul sistemului federal de închisori; Alexandr Bastrîkin, șeful Comitetului Investigativ; Igor Krasnov, procuror general și Viktor Zolotov, directorul Gărzii Naționale.

### Vezi și... ### Washingtonul a aplicat sancțiuni în cazul a șapte oficiali ruși implicați în otrăvirea lui Navalnîi

Statele Unite i-au sancționat de asemenea pe Kalașnikov și Krasnov, dar și pe Serghei Kirienko, șeful adjunct al administrației prezidențiale; Andrei Iarin, șeful directoratului de politică internă de la Kremlin; directorul FSB Alexandr Bortnikov; Alexei Krivoruciko, ministru adjunct al apărării responsabil cu armamentul; Pavel Popov, ministru adjunct al apărării responsabil cu activitățile de cercetare.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a administrației Biden, a spus că Statele Unite au ținut să coordoneze în timp sancțiunile cu UE pentru a trimite „un mesaj puternic” Kremlinului.

Washingtonul a impus de asemenea restricții la export unor companii și structuri implicate în producția chimică și biologică.

Rusia se îndreaptă spre autoritarism

„Ne exercităm autoritatea de a trimite un semnal clar că utilizarea de către Rusia de arme chimice, care încalcă angajamentele sale internaționale privind drepturile omului, are consecințe grave”, a declarat un înalt oficial al administrației în cadrul unui briefing ieri. „Împărtășim opinia UE conform căreia Rusia se îndreaptă spre autoritarism”, a adăugat oficialul de rang înalt al administrației Biden.

Sancțiunile împotriva celor șapte indivizi ruși implică blocarea tuturor activelor și proprietăților deținute în Statele Unite și împiedică companiile și cetățenii americani să desfășoare afaceri cu persoanele și entitățile supuse sancțiunilor.

### Vezi și... ### SUA și UE ar putea lua măsuri coordonate împotriva Rusiei imediat după 2 martie

Un al doilea oficial înalt al SUA a declarat că Statele Unite vor întreprinde acțiuni suplimentare la o dată ulterioară împotriva Rusiei pentru atacurile cibernetice și alte presupuse activități rău intenționate ale Kremlinului.

Al doilea înalt oficial a spus că „tonul și substanța” relației administrației Biden cu Rusia vor fi „foarte diferite” față de administrația Trump, care a căutat relații bune cu Moscova și s-a abținut de la critici ferme la adresa Kremlinului.