Aviația rusă a folosit în mod repetat spațiul aerian al Bulgariei (NATO), pentru a livra echipament militar Serbiei

Avion de transport Antonov, imagine de arhivă.

Aviația rusă a folosit în mod repetat spațiul aerian al Bulgariei, care e membră NATO, pentru a livra echipament militar Serbiei, potrivit unei investigații comune aservicilor bulgar și sîrb de la Radio Europa Liberă.

În cel mai recent caz cunoscut, un aparat AN-124 zburînd din Rusia spre Serbia a trecut prin spațiul aerian bulgar la 3 martie, dată la care au fost livrate Serbiei părți componente ale sistemului de apărare antiaeriană ruses Pantsir-C1. A fost cel puțin a patra livrare de armament rusesc către țara din Balcani prin spațiul aerian bulgar în ultimii cîțiva ani.

Ministerul bulgar de externe nu a confirmat că a primit o cerere de a permite livrarea de armament rusesc prin spațiul aerian al Bulgariei, declarînd însă Europei Libere că nu există motive pentru a nu aproba „zboruri de livrare comerciale între state suverane”. Diplomația de la Sofia a justificat mai departe această folosire a spațiului aerian bulgat spunînd că „ONU, Uniunea Europeană și OSCE nu au impus Serbiei măsuri restrictive cu privire la produse legate de apărare”.

În iulie 2019, România, un alt stat membru în Alianța Nord-Atlantică a refuzat tranzitul de echipament militar rusesc sprre Serbia, invocînd anexarea de către Kremlin a peninsulei ucrainene Crimeea.