„Primele dintre aceste aeronave au sosit astăzi în Ucraina”, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, într-o postare pe X la 6 februarie, fără a oferi detalii suplimentare, cum ar fi numărul de aeronave livrate.
„Cu piloți ucraineni la bord, care s-au antrenat mai multe luni în Franța, acestea vor contribui acum la apărarea cerului deasupra Ucrainei”, a spus ministrul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Parisului. „Președintele Franței se ține de cuvânt, iar noi apreciem acest lucru. Acesta este încă un pas în consolidarea securității Ucrainei”, a spus liderul de la Kiev.
Presa a speculat anterior că este puțin probabil ca Parisul să trimită Kievului un număr mare de avioane Mirage, având în vedere numărul limitat al acestora în Franța. Acest tip de aeronave nu se mai fabrică. S-a vehiculat un număr de șase avioane, dar acesta nu a fost confirmat oficial.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a accentuat anterior că avioanele de luptă „vor permite Ucrainei să își protejeze teritoriul și spațiul aerian”. Nici el nu a precizat câte avioane de luptă ar urma să fie transmise Ucrainei.
„Mirage 2000” este un avion de vânătoare multifuncțional din a patra generație. Acesta se află în serviciul forțelor aeriene ale Franței, Egiptului, Indiei și ale altor câteva țări, inclusiv Taiwan.
Parisul a anunțat că va livra Ucrainei, la începutul anului 2025, avioane de luptă „Mirage 2000” echipate cu rachete aer-sol și sisteme de contracarare a războiului electronic.
Ucraina a solicitat de mult timp avioane occidentale moderne, în special F-16 și Mirage. În 2023, câteva țări aliate au convenit să transfere F-16 Ucrainei, cu aprobarea SUA, iar primul lot a sosit în august 2024.
Anunțul Franței vine în timp ce Ucraina încearcă să contracareze numeroasele atacuri aeriene rusești și câștigurile Moscovei de pe linia frontului, pe măsură ce războiul se apropie de cea de-a treia aniversare, la 24 februarie.
În același timp, Kievul a trecut la ofensivă, acolo unde a putut, pentru a-și consolida poziția, în timp ce Occidentul încearcă să demareze discuții pentru o încetare a focului și un eventual acord de pace.
Statul Major al forțelor armate ucrainene a confirmat, la 6 februarie, un atac nocturn cu drone asupra bazei aeriene Primorsko-Ahtarsk din regiunea rusă Krasnodar.
Potrivit oficialilor militari ucraineni, baza a servit drept locație-cheie pentru depozitarea, pregătirea și desfășurarea dronelor Shahed și pentru întreținerea aeronavelor care sprijină operațiunile ruse în regiunile Zaporojie și Herson din Ucraina.
Canalele rusești de Telegram și locuitorii din orașul Primorsko-Ahtarsk au relatat despre atacul cu drone, iar imagini care circulă online arată un incendiu în apropierea aerodromului.
Imagini UGC ale atacului cu dronă din Krasnodar verificate de RFE/RL:
Un oficial local a confirmat că sistemele de apărare aeriană au fost activate ca răspuns la atacul dronelor.
În același timp, ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea sa aeriană a doborât peste noapte 28 de drone ucrainene - 13 deasupra Mării Azov, opt deasupra regiunii Rostov, șase deasupra regiunii Krasnodar și una deasupra regiunii Astrahan.
Într-un alt incident, trei persoane ar fi fost ucise de o dronă ucraineană în regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina.
Guvernatorul Belgorodului, Veaceslav Gladkov, a scris pe Telegram că incidentul a avut loc în apropierea localității Logaciovka, declarată zonă interzisă din cauza amenințării continue de atac cu drone de la sfârșitul lunii octombrie 2022.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te