Observatorii politici și presa americană analizează situația creată de impasul legat de transferul unor avioane de luptă MIG-29 care aparțin Poloniei către Ucraina.
Your browser doesn’t support HTML5
După cum se știe astfel de transferuri au fost solicitate de președintele Ucrainei și a existat o ofertă inițială din partea Poloniei, dar care ulterior a fost nuanțată cu cererea ca avioanele respective să fie transferate către o bază militară americană din Germania, urmând ca de acolo ele să zboare către Ucraina.
### Vezi și... ### Polonia va preda avioanele MiG-29 bazei militare americane din GermaniaGuvernul Poloniei a explicat că țara nu este parte a conflictului și că o astfel de decizie trebuie să vină de la Alianța NATO. Mediile de presă din Statele Unite explică temerile guvernului de la Varșovia, o țară expusă unor eventuale represalii ale Rusiei și de asemenea dificultatea asumării unui astfel de transfer de către Statele Unite și NATO. Încă de la începutul conflictului Putin a spus că există baze din străinătate care sunt folosite in sprijinul Ucrainei și cei care le operează se expun la represalii, dar firește că liderul de la Kremlin nu este cunoscut nici pentru respectarea de norme internaționale legale și nici pentru decizii raționale.
Din perspectivă americană și aliată, soluția propusă de polonezi este diferită de exporturile mari de echipament militar, care continuă către Ucraina, pentru că se presupune că avioanele respective ar porni de la baza militară cu însemne ucrainene și pilotate de ucraineni, ceea ce prezintă probleme legale și riscă extinderea războiului. Chiar dacă așa stau lucrurile acest conflict are multe mistere și până unde este dispus Putin să meargă, în relația cu Alianța NATO, în condițiile în care el poate considera arbitrar orice gest ca fiind o provocare, care poate antrena represalii.
### Vezi și... ### Invazia rusă în Ucraina, ziua 14 | Progrese lente în evacuarea civililorSe pare că partea poloneză nu a coordonat cu administrația Biden acest plan și de aceea – luată prin surprindere- aceasta l-a respins. Este acum rândul vicepreședintei Statelor Unite, Kamala Harris, să se întrețină cu aliați în Polonia și, ulterior, Romania pentru a încerca să găsească o soluție pentru acest impas.