Avioane militare rusești patrulează granița occidentală a R. Belarus

Aerodromul Baranovic, unde sunt staționate avioanele militare rusești, Belarus, 8 septembrie 2012.

Ministerul Apărării de la Minsk a anunțat că Rusia a trimis avioane militare Suhoi Su-30 la granița vestică a Belarusului, pentru a patrula frontiera în contextul valului de refugiați care vor să ajungă în țările UE. Anunţul vine cu două zile înaintea începerii unor exerciţii militare comune în Belarus şi Rusia care au provocat îngrijorare în interiorul NATO şi în rândul ţărilor Uniunii Europene .

Relaţiile dintre Belarus şi Occident s-au deteriorat în urma campaniei brutale de reprimare a opoziției și protestelor, dusă de regimul președintelui Alexandr Lukașenka, după contestatele alegeri prezidențiale din august, anul trecut.

### Vezi și... ### Doi lideri importanți ai opoziției din Belarus, condamnați la mari pedepse cu închisoarea

Letonia, Lituania şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de refugiați care au ajuns pe teritoriile lor, trecând prin Belarus. Cele trei state, care sunt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe Lukaşenka că folosește valul de migranți pentru a pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului.

Alexandr Lukaşenka urmează să se întâlnească joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Moscova.

La începutul lunii, liderul de la Minsk a anunţat că Rusia va trimite echipament militar în Belarus, inclusiv avioane, elicoptere şi sisteme de apărare aeriană.